2008 m. spalio 26 d., sekmadienis

Moliūgo ir varškės pyragas su riešutų pagrindu

Tiesa sakant, nelabai žinau, kaip pavadinti šį kepinį. Iš vienos pusės lyg tai ir panašu į visiems gerai žinomą varškės apkepą, bet iš kitos pusės liežuvis neapsiverčia pavadinti šį švelnų lyg tai miglelė kepinį apkepų. Galvojau apie „pyragą“, bet vėl gi kažkaip ne tas... Kažkaip pernelyg grubu... Kažkodėl norisi labiausiai tinka angliškas pavadinimas „cheesecake“. Gal dėl to, kad visi iki šiol valgyti ir matyti „cheesecake‘ai“ buvo būtent tokios konsistencijos – lengvi, lyg tai nebuvo kepti, o pvz. išvirti garuose arba vandens vonioje, ir tokie pat švelni? O taip norėtųsi lietuviško pavadinimo... Pagalvojau apie tortą, bet vėl gi nepanašu... Padėkite, prašau, sugalvoti atitinkamą pavadinimą.
Receptą radau žurnale "Школа гастронома", Nr. 19/2004 jau labai seniai ir labai seniai įtraukiau jį į mano slaptą sąrašą „Būtinai išbandyti“, bet kaip tai dažnai būna, mano sąrašiukas augo žymiai greičiau, negu galėjau pagaminti ir suvalgyti, todėl apie dvejus metus taip ir neprisiartinau prie šio recepto. Padėjo „Moliūgo savaitė“. Beveik kaip Hamletas uždaviau sau klausimą „Būti ar nebūti?“ ir nusprendžiau „Būti!“ ;)

Išvada – būtinai gaminsiu dar.


Iš pradžių receptas iš žurnalo, o gale mano komentarai.

Taigi, šiam gana neįprastam pyragui, reikės paimti:

Riešutų tešlos kraštui:
2 stik. sausainių trupinių
0,5 stik. graikiškų riešutų
0,5 stik. cukraus
150 g sviesto
22 cm skersmens išardoma kepimo forma

Įdarui:
250 g kepto moliūgo
200 g grietinėlės sūrio
100 g varškės
1 v.š. grietinėlės
2 kiaušinius
0,5 stik. cukraus
0,5 a.š. vanilinio cukraus
1 a.š. malto cinamono
0,25 a.š. muskato riešuto
0,5 a.š. druskos
1 v.š. viskio

1. Kepimo formą ištepti sviestu arba iškloti kepimo popieriumi ir patepti sviestu. Rekomenduoju tą antrą variantą – pati išklojau tik formos apačią, po to uždariau formą ir apkirpau apačioje likusį popierių. Toks manevras leidžia lengvai išimti kepinį iš formos.
2. Blenderiu/mėsmale/kočelu/plaktuku/ar pan. susmulkinti riešutus iki mažų trupinių dydžio. Greitai (kad sviestas nespėtų ištirpti) sumaišyti sausainių trupinius, cukrų ir sviestą. Patogiausia yra tai daryti blenderiu. Galutinai turi gautis tokie stambus tešlos trupiniai. Po truputi berti tešlą į formą ir pirštu galiukais greitas spausti prie dugno i sienelių. Formą uždaryti plėvelę arba lėkšte ir įdėti valandai į šaldytuvą.
3. Įkaitinti orkaitę iki 170C.
4. Keptą moliūgą susmulkinti šakute iki vientisos masės. Įmušti kiaušinius. Pridėti grietinėlę, pusę cukraus, viskį ir vanilinį cukrų. Išmaišyti.
5. Likusį cukrų sumaišyti su cinamonu, muskato riešutu ir druską, pridėti grietinėlės sūrį ir varškę. Per 3 minutes gerai išplakti masę mikseriu, kol ji taps puri.
6. Plakant prie varškės masės pridėti moliūgo masę. Plakti, kol masė taps vientisa.
7. Įdarą išpilti į paruoštą formą. Kepti 50 minučių. Baigus kepti, praverti orkaitės dureles ir leisti pyragui atvesti orkaitėje. Prieš valgant, bent 4 valandoms įdėti į šaldytuvą.

Pastabos:
- mano manymu, reikia imti daug mažiau sviesto – paėmiau apie 1/4 mažiau, bet vis dėl to iš formos lašėjo ištirpdytas sviestas. Manau, kad net per pusę sumažinus sviesto kiekį nebūtų blogai – kitą kartą pabandysiu;
- neturėjau po ranka jokio grietinėlės sūrio, tad paėmiau iki glotnios konsistencijos sumaltą maltą varškę – tiko puikiai;
- pyragas nebeaugą, todėl jei norite, kad nors truputį paaugtų, gal reikėtų kiaušinių baltymus išplakti atskirai iki standžių pikų ir atsargiai įmaišyti į varškės ir moliūgo masę;
- paėmiau mažiau cukraus;
- viskis yra puikus priedas – duoda labai skanią gaidelę, kaip kvape, taip ir skonyje.

5 Comentários:

Irma rašė...

Atrodo tai superiškai

Dautartė rašė...

Skonis irgi puikus. Labai rekomenduoju. Darbo iš tikrųjų visai nėra tiek daug, kiek gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

rūtuliukas rašė...

ajajai, kaip skaniai skaitėsi. Bandysim. O grietinėlės sūris tai čia pvz koks?

Dautartė rašė...

Grietinėlės sūris tai sūris a la mascarpone ar philadelfia t.y. riebus, švelnus, vientisos konsistencijos. Galima tiesiog gerai pertrinti arba kelis kartus sumalti riebią varškę, kad konsistencija būtų visiškai glotni.

rozmarinas rašė...

kepiau, tikrai skanus.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų