2009 m. gruodžio 17 d., ketvirtadienis

Karštas alus arba vaistai nuo peršalimo

Lietuviams šildyto alaus skonis yra gan neįprastas, bet vis dėl to rekomenduočiau pralaužti ledus ir nors vieną kartą pabandyti paruošti. Juk negali minios slovakų, čekų, lenkų klysti ir gerti šlykštynės ;)
Šildytas (karštas) alus yra labai skanus dalykas, jei teisingai padarytas žinoma. Beje, čia kaip bonusas ;) jis dar puikiai padeda pirminėje peršalimo stadijoje (kaip ir karštas vynas).
Nuotraukoje esantis alus buvo šildomas specialiai Antigripinių patiekalų savaitėi, todėl antrame fone dar ruduo.


Alus daromas taip (mano būdas): į puodą įpilti truputi vandens, į vandenį įmesti cinamono žievės, imbiero gabaliuką, kelis gvazdikėlius, kelis juoduosius pipirus, kardamono sėklų ir anyžiaus (šito, jei kas mėgsta). Viską trumpai virinti, kad nuoviras įgautų prieskonių skonio. Tada pilamės alų. Alus turi būti kuo saldesnis. Pašildome, bet neužviriname – čia reikia stovėti ir spoksoti į tą puodą, nes alus akimirksniu išbėga ir visas darbas šuniui ant uodegos... Į puodelius dedamės medaus pagal skonį ir užpilame karštu alumi. Po tokio gėrimo niekas nepasakys, kad jam šalta ;)


Mažiau sudėtingas būdas (naudoja baruose): tai pašildyti alų, įberti malto cinamono, įdėti medaus ir pripilti imbiero sirupo. Bet man asmeniškai visiškai nepatinka, kai aluje plaukioja tas maltas cinamonas ir kartais maltas imbieras... na o sirupas, tai visada sirupas – skonis identiškas su natūraliu ;)

O balso atstatymui tai šildyto alaus su plaktu kiaušiniu reikia – reikia pašildyti alų, kaip aprašiau, kol vyksta šildymas iki baltumo išplakti kiaušinį su cukrumi, karštą alų pamažu visą laiką plakant pilti į kiaušinį. Voila.
Kiaušinis iš vis balsui gera poveikį turi. Pvz. plakti kiaušiniai su romu, tai visų operų dainininkų balso priežiūros būdas.

Man peršalus balsą atstatyti padeda karštas pienas su medumi. Idealiai tai dar būtų šaukštelį sviesto į ta pieną įdėti, bet baisi šlykštynė tada gaunasi... brrr...

Linkiu sveikatos!

10 Comentários:

Forelle rašė...

Kaip visada ps tave užsukus randi kokią įdomybę, kurią taip ir norisi išbandyti.
Aš dažnai geriu karštą pieną su kakavos sviestu, man skanu, gal kad nuo mažumės vis žiemos vakarais gerdavau. O su paprastu sviestu net nebandyčiau, keistai skamba ir abejoju ar skanu

Anonimiškas rašė...

Aciu uz idomu dienorasti

Anonimiškas rašė...

Kas as ieskojau, aciu

Anonimiškas rašė...

Dar Šumera gieri šilta alu, kor anei daba, a????

Giedrius rašė...

Ne veltui senoliai sakė, kad "alus gerti sveika" ;)
...vat su tais prieskoniais tai tikrai reikės pabandyti užsišildyt, nes antigripinės žmonos arbatėlės man kažkaip nelabai prie širdies :D

Dautartė rašė...

Forelle, būtinai išbandyk. Tai tikrai skanu. Tik proporcijas parink pagal savo skonį.

Giedriau, iki šiol pvz. tokioje Vokietijoje vaikams apetitui pagerinti duoda alaus. Žmona ruošdama arbatėles turbūt kiek painioja vyrą su vaikais ;) Bet tai pataisoma. Jos arbatėles gali lengvai patobulinti ir padaryti tinkamas suaugusiems. Pvz. tokia lenkiškų kalniečių „arbata su el. srove“ - fantastiškas vaistas (į arbatą reikia įpilti spirito ;)) Kiek „lengvesnis“, bet ne kiek neprastesnis nei skonio, nei gydomųjų savybių atžvilgiu, antigripinas – tai pvz. arbata su svarainių arba vyšnių užpiltinę (užpiltinė turi būti rimta apie 40-50%). Žodžiu gydymasis nuo peršalimų yra labai įdomus ir malonus :)

Unknown rašė...

Išbandžiau , geriau gydymo tikslais bet tai dar ir skanu aciu uz recepta :)

mantuke345 rašė...

tokio tikrai neteko recepto girdet:D
bet kaip suprantu is komentaru neblogas persalimui gydyti, nors as mieliau renkuosi vaistus ir vitaminus.
Paskutinis atradimas https://www.gudruciovaistine.lt/lt/nosies-prieziura/201-rinogermina-nosies-purskalas-10-ml-tik-vaistinese.html Labai geras purskalas

po.lina rašė...

Geras, na tokiu tikrai neteko girdeti :D

https://www.babyblog.lt/omron-duobaby-inhaliatorius-kudikiamsvaikams/#comment-119416

Alaus receptai rašė...

Geras receptas, ačiū.

Jeigu mėgstat alų tai siūlyčiau ir šį receptą išbandyti

https://gaminam.lt/namine-duonos-pluteliu-gira/

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų