2008 m. spalio 26 d., sekmadienis

Svajonės išsipildymas arba mėsos cimesas su slyvomis ir moliūgu

Visą savaitę norėjosi kažko iš vienos pusės saldaus, prieskoningo, o iš kitos kažko konkretaus, su mėsą, kad tiktų pietums. Todėl kai tik užvakar perskaičiau balabustos dienoraštyje paskelbtą „Mėsos cimeso su slyvomis ir moliūgų“ receptą, nei sekundės nedvejojau.
Patiekalas gavosi būtent toks, apie kokį svajojau visą savaitę. Saldžiai-sūrus ir truputį aštrokas, nežemiškai kvapnus padažas, kuriame buvo trapi mėsa, stangrus ir kartu nuostabiai tirpstantis burnoje moliūgas, minkštos slyvos... Verta buvo. Būtinai gaminsiu dar.


Šiam kvapniam skonio stebuklui pagaminti reikės (receptas su mano pakeitimais):

700 g kalakuto filė
1 svogūno
2 didelių česnako skiltelių
500 g nulupto moliūgo
Gabaliuką cinamono žievės arba 1/4 a.š. malto
2 gvazdikėlių
1/2 a.š. saldžiosios paprikos
1/4 a.š. aitriosios paprikos
1 v.š. medaus
1 v.š. klevo sirupo
100 g. džiovintų slyvų
1 stik. vandens
Druskos, juodųjų pipirų
Aliejaus

Mėsą ir moliūgą supjaustyti stambiais kubeliais – apie 3-4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustyti kuo smulkiau. Įkaitinti puodą, ant aliejaus trumpai pakepinti mėsą. Išimti, sumažinti ugnį. Įdėti svogūną, kepinti, kol įgaus auksinę spalvą. Pridėti česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišyti, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinti, nes paprika taps karti! Įdėti mėsą, moliūgą, slyvas, medų, klevo sirupą ir užpilti vandeniu. Atsargiai išmaišyti. Padidinti ugnį. Palaukti, kol užvirs. Paragauti, ar užtenka prieskonių. Uždengti dangčiu ir nuimti nuo ugnies. Puodą įdėti į įkaitintą iki 180C orkaitę. Kepti apie 1-1,5 valandos arba kol mėsa suminkštės. Kas kuri laiką pažiūrėti, ar neišgaravo vanduo, jei reikia įpilti.
Valgyti galima vieną arba su garnyru pvz. virtomis smulkiomis miežių kruopomis. Manau, kad labai neblogai tiktų ir bulvių košė.

Pastabos:
Originaliame recepte buvo truputi kitokios prieskonių proporcijos, vietoj kalakutienos buvo jautieną, o vietoj klevo sirupo – datulių sirupas.

3 Comentários:

rūtuliukas rašė...

va tokius patiekalus tikrai mėgstu. Bandysiu ir aš. Ypač kai taip išgirta :)

Dautartė rašė...

Būtinai papasakok, kaip gavosi :)

Neringa rašė...

Mmm... kaip skaniai skamba.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų