2007 m. spalio 18 d., ketvirtadienis

Žurek

„Žurek“ arba kitaip „žur“ tai lenkiškos nacionalinės virtuvės specialybė. Ši sriuba yra gaminama nuo senovinių laikų. Sriubos pagrindu yra specialus rūginių miltų raugas, suteikiantis sriubai jam būdingą rūgštų skonį.
Manoma, kad žurekas atsirado šiaurinės Lenkijos teritorijose. Taip leidžia manyti taip pat ir sriubos pavadinimas „žur“, kuris yra kilęs nuo vokiško žodžio „sür“ (dabar „sauer“), kas reiškia „rūgštus“. Šiuo metu žurekas yra žinomas taip pat Čekijoje, kur vadinasi „kyselo“ nuo čekiško „kyselý“ – rūgštus, bei Vokietijoje - „sauermehlsuppe“ – raugintų miltų sriuba. Lenkijoje ši sriuba nėra tik kasdieniu patiekalu, tai neatsiejama Velykų stalo dalis.
Skaniausias žurekas yra gaminamas naudojant nuovirą, kuriame buvo virtas rūkytas velykinis kumpis. Toks nuoviras turi labai savotišką prieskonių ir mėsos skonį bei maloniai kvepia dūmais. Sriuba paduodama su virtu kiaušiniu bei virtomis bulvėmis.

Rūginių miltų raugas žurekui
3/4 stiklinės rūginių miltų
2-3 skiltelės česnakų
2 stiklinės šilto virinto vandens
1 riekė juodos duonos
Miltus užpilti vandeniu, įdėti susmulkintas česnakų skilteles ir duoną, užrišti dviguba marle ir palikti šiltoje vietoje. Po 4-5 dienų raugas turėtų būti jau tinkamas.

O dabar žurekas...
Žurekui prireiks:
- rūkytos šoninės,
- dešros, svogūno,
- česnakų,
- grietinės,
- krienų,
- raugo,
- prieskonių.

Į puodą įdėti rūkytos šoninės gabalą (apie 200 gr.), 2 lauro lapus, po kelis juoduosius ir kvapiuosius pipirus. Virinti 15-20 minučių, kad sultinis įgautų šoninės bei prieskonių skonio ir kvapo. Kol sultinis verda, supjaustyti dešrą (apie 300 gr.) ir didelį svogūną (smulkiai). Dešrą trumpai pakepinti aliejuje.Iš sultinio išimti šoninė ir įmesti ten dešrą. Šoninė supjaustyti kubeliais ir kartu su svogūnu pakepinti. Viską įdėti į sriubą. Įpilti raugo, kad sriubos skonis taptų rūgštokas. Įberti daug džiovinto mairūno. Tegu verda apie 10-15 min. ant mažos ugnies. Per tą laiką, smulkiai supjaustyti 2 skilteles česnako. Įmesti į puodą. Į grietinę įpilti truputi karštos sriubos, išmaišyti ir įpilti į puodą. Įdėti 1-2 šaukštelius tarkuotų krienų. Išmaišyti. Paragauti. Jei ko trūksta, pridėti. Išjungti ugnį ir leisti sriubai atšilti. Po to dar karta pašildyti, tai leis sriubai įgauti tą tikrą mėsos bei prieskonių skonį. Valgyti su virtu kiaušiniu ir virtom bulvėm (nebūtina).

2 Comentários:

Kaimiški receptai rašė...

Nu toks kaimiškas čia, bet skanu :)

Bahmahmuras rašė...

Man tas ruginių miltų raugas supelijo... :'( Gal žinote, kodėl taip galėjo nutikti? Gal reikėjo jį karts nuo karto pamaišyti?

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų