2009 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Keptas camembert sūris su spanguolių uogienę

Apie Camembert sūrį ir iš jo gaminamus patiekalus galima kalbėti labai ilgai. Jį galima valgyti neperdirbtą, galima naudoti apkepams, tartams arba kepti. Šiandien noriu pasiūlyti paprasčiausią kamambero paruošimą t.y. apvolioti džiūvėsėliuose ir tiesiog iškepti.

Tai dar vienas patiekalas Sūrio savaitei. Greitas ir skanus. Puikus problemos „Ką greitai ir gražiai suvalgyti?“ sprendimas. Taip paruoštą sūrį dažniausiai valgome vasarą. Kartu su skirtingų salotų mišiniu ir taure balto vyno jis sudaro puikią ir labai spalvingą vakarienę. Jei dar neragavote, labai rekomenduoju. Svarbu kepti taip, kad sūris viduje būtų beveik skystas, bet neištekėtų ant keptuvės, o kaip pagardą paimti būtent mėsai skirtą spanguolių uogienę, ji nėra tokia saldi. Taip paruoštas sūris yra puikus finger food patiekalų atstovas ir idealiai tinka tinka vyno vakarėliams.

Beje, tokiu būdu galima kepti ir brie tipo sūrius arba net fermentinius – įžymus slovakiškas pražený syr. Slovakijoje tokiam patiekalui yra specialūs sūriai, o pas mus tiesiog reikia ieškoti tokio vidutinio kietumo, kad kepant jis taptų labai, labai minkštas, bet neištekėtų.


Taigi 2 porcijoms reikės:

2 camembert arba brie sūrių (po maždaug 120-150 g)
1 kiaušinio
maltų džiūvėsėlių
žolelių ar kitų prieskonių (nebūtina, aš neduodu)
spanguolių uogienės mėsai

1. Išplakti kiaušinį dubenėlyje – jame mirkysime sūrį. Ant plokščios lėkštės įberti džiūvėsėlių.
2. Sūrio galima nepjaustyti, gali būti kiek sudėtingiau kepti, bet gausis gražus storas sūrio „kotletas“. Jei ruošiamės sūrį pjaustyti, jis turi būti tiesiai iš šaldytuvo, kitaip bus sudėtinga supjaustyti. Sūrį supjaustome į du plonesnius griežinėlius arba (jei ruošiame finger food tipo užkandžius) trikampėliais t.y. į ketvirčius o po to dar kiekvieną per pusę.
3. Dabar labai atsakingas etapas. Kiekvieną sūrio gabaliuką reikia pamirkyti kiaušinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose. Daryti tai reikia labai kruopščiai ir atsargiai, kad neliktų jokių neapvoliotų vietų, pro kurias kepimo metų sūris galėtų ištekėti. Po pirmo apvoliojimo reikia palikti sūri kelioms minutėms, kad kiek apdžiūtų, o po to apvolioti dar kartą.
4. Kepimas. Jei yra kepamas visas sūris, kuris nebuvo pjaustomas ir yra storas, kepti reikia ant nedidelės ugnies – kad sūrio vidus spėtų gražiai sušilti ir suminkštėti, o viršus nesudegtų. Tokie nepjaustyti sūriai šiek tiek išsipučia. Jei yra kepamos pusės, tai aliejų reikia labai gerai įkaitinti, įdėti sūrį pjūviu į apačią (tai jo silpniausia vieta ir reikia, kad greičiau apkeptų) ir iš karto sumažinti ugnį iki vidutinio, kaip apačia apskrus, apversti į kitą pusę. Trikampius geriausiai yra kepti giliame aliejuje, kad jis iš karto juos apsemtų iš visų pusių.

Patarimas:
- Sūrį galima iš anksto apvolioti džiūvėsėliuose, o po to tik iškepti. Tai leis nesiterlioti su kiaušiniais ir džiūvėsėliais, kai svečiai laukia ;)

10 Comentários:

Forelle rašė...

Tuoj ir seilėtis imsiu bežiūrėdama ir beskaitydama. Gyventum nors truputį arčiau, atlėkčiau į svečius :) Mano sūrių savaitės planai yra pas tave (trūksta tik fetos sausainiukų). Tiek brokolių sriuba su sūriu, tiek keptas camembertas yra labai mano mėgstami, bet taip ir nepasiekę blogo, tai norėjau nors šią savaitę pagaminti, bet planuoju planuoju, o gaunasi kaip visada :)

Egle rašė...

Šitas receptas yra nerealus, visiškai. O mes dar labai mėgstam ne džiūvėsėliuose o riešutuose maltuose apvoliot. Skanumas koks.

Sparnuotis rašė...

Aš ištirpau kaip tas sūris:) Nerealu!

julė rašė...

jėgelė!
aš esu mėginusi tik keptą brie, bet -- orkaitėje. o čia atrodo Kažkas Kažkas, ypač turint omeny, kad sūrių lentynos čia atrodo taip: vienas stelažas Camembert, kitas stelažas - kitiems. .)

Unknown rašė...

Labai apetitetingai atrodo! As taip pat lydausi prie ekrano i nuotrauka ziuredama :o) Pasiilgau skaniu suriu....

Neringa rašė...

Mmmmmm.... kaip pasiilgau sio uzkandzio! net pakvipo nuo tokios grazios nuotraukos ;)

Jurga rašė...

aha, pritariu Forellei, stovėtų prie tavo durų nutįsusi eilutė sūrių mylėtojų ir neatsibaidytum neiškepusi kiekvienai tokios porcijos..
bėga seilės tokį grožį pamačius, o pirma mintis šovusi į galvą: "dieviška" :) jau žinau, ką šiąnakt sapnuosiu :D

Dautartė rašė...

Ačiū, Merginos! :)

Forelle, kodėl tu taip toli gyveni? :) Fetos sausainiukai skamba labai įdomiai. Tikiuosi, kad juos dar pagaminsi. Galime atidaryti Planuojančių klubą ;) Aš papildomai dar dažnai pagaminu, bet taip ir nespėju surašyti ir įdėti. Galvoju, gal bandysiu nors po vieną seniau gamintą receptą įdėti...

Egle, variantas su riešutais yra tikrai liuks, buvau visai apie jį pamiršusi. Ačiū, kad priminei. O kokius riešutus naudojate?

Jule, tikrai! Tu gi dabar sūrių rojuje :) Labai skanu yra įvynioti camembert arba brie su spanguolių uogiene į sluoksniuotą tešlą ir taip iškepti. O tu kaip darai tą keptą orkaitėje?

Jūrate, neliūdėk, atvažiuosi į Lietuvą ir prisivalgysi :) O Indijoje kokie sūriai?

Neringa, Jurga, prašau nesikankinti, o dar šiandien užsukti į parduotuvę ir pasimėgauti šiuo puikiu užkandžiu :) Darbo jokio, laiko daug nereikia, o rezultatas tiesiog puikus.

julė rašė...

aš dariau pagal šį receptą!
sūrių rojus kaip sūrių rojus (pamėgau juos labiau nei kada anksčiau gyvenime išties .)), bet orkaitės arti nenusimato.. buvo čia viena tokia išdygusi, bet pasiskolintus daiktus reik grąžinti, taip kad..

Dautartė rašė...

Sūriai yra tikras gėris :)
Tokio recepto dar nemačiau. Reikės išbandyti. Šiek tiek panašiai dariau su Provanso žolelėmis (sūrį įpjaudavau, berdavau žoleles arba kimšdavau šviežias, įvyniodavau į foliją ir į orkaitę). Jei neturėčiau orkaitės, tai bandyčiau keptuvėje kepti. Irgi variantas.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų