2010 m. sausio 9 d., šeštadienis

Vasara vidury žiemos arba graikiškas pomidorų ir fetos apkepas

Iškrovos savaitė visai netikėtai tapo apkrovos savaite. Kiek darbo, tiek kulinarine prasme. Apie darbą tai viskas kaip ir aišku - teko vietoj vienos kolegės važiuoti į komandiruotę. O su maistu... Gyvenome (dar buvo keli žmonės) gana gludžioje vietoje, kur nei kavinės, nei restorano, o viešbučio virtuvės meniu nepadarytų gėdos nei vienai iš mūsų „senos kulinarinės kartos“ močiučių ar mamų. Maisto buvo nežmoniškai daug ir jis buvo neapsakomai riebiai sunkus. Nieko nesakau, buvo labai netgi skanu, bet... jau net mano mama neapipila virtų bulvių riebalais, o fantastiškas padažas su spirgučiais būna tik kelis kartus per metus. Todėl po pietų visi svajodavo apie geros kavos puodelį, o po vakarienės tiesiog susirinkdavome „virškinimo gerinimo ceremonijai“ t.y. padaryti po 100 gramų ;)

Vakar po pietų, kai grįžusi iš netikėtos kelionės į praeities kulinariją namo pamačiau, jog šaldytuve gana daug šviesos ir visai be jokių problemų galima pamatyti, kokie stiklainiai stovi paskutinėje eilėje, pikta ant pūgos už lango patraukiau link parduotuvės. Ir tada atsitiko stebuklas, kitaip negaliu to pavadinti. Gavau geriausią įmanomą dovaną – 2 kg pomidorų. Bet ne „pomidorų“, o POMIDORŲ! Tikrų, raudonų, tobulai prinokusių, saule ir vasara kvepiančių pomidorų už normalią (!) kainą (nors už tokius ir nenormalią sumokėčiau). Kokiais keliais tokios kokybės pomidorai atsirado mažoje daržovių parduotuvėlėje, pardavėja nežinojo – savininkas atvežė. Ar dar bus, irgi nežinojo, bet užrašė mano telefoną (už tai taip labai mėgstu pirkti aplinkinėse parduotuvėse).
Namo lėkiau, kaip ant sparnų. Nejuokai tiek laimės kuprinėje nešti. Nespėjusi persirengti suvalgiau vieną su šlakeliu alyvuogių alyvos, druska ir šviežiai maltais pipirais. Vasaros ilgesys šiek tiek aprimo, todėl pradėjau galvoti, kaip gi geriau, nesugadinant ir neužmušant skonio, išnaudoti tą netikėtą likimo dovaną. Tuomet prisiminiau apie puikų graikišką apkepą, kuriam reikia būtent tokių geros kokybės pomidorų.
Apkepas paprastas kaip 2x2, minimaliai ingredientų, minimaliai judesių – sudėti viską į orkaitę ir laukti, gurkšnojant vyną. Rekomenduoju visiems, kurie turi puikių pomidorų ir fetos, ilgisi vasaros, bei nori kažko spalvingo, lengvo ir kvapnaus. Labai svarbu yra turėti gerus ingredientus!

Vasarai vidury žiemos paruošti reikės:

Pomidorų
Fetos sūrio
Alyvuogių alyvos
Žolelių, druskos, juodųjų pipirų
Sudėtį galima praturtinti alyvuogėmis, ar svogūnais, ar česnakai ir t.t., bet nedėkite visko daug.

Alyva pateptoje kepimo formoje sluoksniuoti pomidorus (nulupti nereikia) ir fetos sūrį, apibarstyti žolelėmis, pipirais, druska, pašlakstyti alyvą. Kepti įkaitintoje iki 200-220C temperatūros orkaitėje apie 15-20 min. arba trumpiau, priklauso nuo orkaitės. Pomidorai turi būti karšti, bet neiškepę, feta tampa tokia minkšta, šiek tiek pradeda temptis.

8 Comentários:

Neringa rašė...

Noreciau tokio uzkandzio zvarbia ziemos diena...

Beja, sveikinu su pokyciais!

Sparnuotis rašė...

O, kaip graziai atsinaujinusi svetaine! Man labai patinka:) O patiekalas - pasakiskas, tokie mano patys megiamiausi.

Dautartė rašė...

Ačiū, merginos! :)

Patiekalą labai, labai rekomenduoju.

Irma rašė...

O kitokių šablonų interneto platybėse nesiseka surasti?

Dautartė rašė...

Irma, mane labai nustebino ir nuliūdino šitas nelabai mandagus tavo komentaras.
Žinai...
1. Neskaitau tavo dienoraščio.
2. Šablonas yra nemokamas, todėl jį gali naudoti bet kas ir kiti žmonės neturi teisės dėl to reikšti jokių pretenzijų. O tau, kaip suprantu, nepriklauso jokios autorystės teisės į šį šabloną.

Man jis patinka ir neketinu jo keisti.
Galiu tik patarti. Jei nori turėti originalų, nepakartojamą ir nieko kito nenaudojamą šabloną, tai turi pati jį sukurti nuo nulio.
Sėkmės!

Lina P. rašė...

Mielos Dautarte ir Irma, karts nuo karto paskaitinėju jūsų abiejų blogus, esat abi šaunios šeimininkės, pas jus abi randu įdomių receptų, pagal kuriuos gaminu savo šeimai, nesipykit dėl to šablono, juk tai smulkmena :)

Dautartė rašė...

Lina, tai ne mano audra stiklinėje. Kai perku parduotuvėje nuostabią suknelę, tai sutinku su rizika, kad vakarėlyje sutiksiu kitą tokia pačia suknele apsirengusią merginą. Todėl nematau jokių priežasčių, dėl kurių turėčiau tampyti ją už kasų ir vadinti nekultūringa.
Nesijaučiu nei kiek kalta, nes nieko blogo nepadariau. Liūdna pasidarė dėl Irmos pasirinktos formos ir žodžių, bet gyvenime yra svarbesnių dalykų nei kažkieno nepagrįstos pretenzijos. Todėl atsakiau į Irmos komentarą bei įrašą ir daugiau neketinu skirti šiai temai nei vienos sekundės.

skaitytoja rašė...

Dautarte,
nekreipk demesio ir nekeisk sablono. Man jie neatrodo panasus, tik kad abu su sakutem ;). Be to, man tavasis grazesnis.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų