2009 m. vasario 9 d., pirmadienis

Costolette di maiale al sugo di pomodoro arba šonkauliukai troškinti pomidorų padaže

Įspėjimas ;) - norėdami pagaminti šį nuostabų savo paprastume bei skonių kompozicijoje patiekalą, turite būti tvirtai įsitikinę, jog visokios ten kalorijos ar kiti džauliai – tai tik nuobodžiaujančių mokslininkų išmįslas – juk niekas jų savo akimis nematė ;) Esate? Ir aš taip galvoju, kad taip ;) Šie šonkauliukai yra to verti :)

Receptas yra toks paprastas, kad kaip ir nėra apie ką rašyti. Parašysiu tik apie tai, kur jį radau. Tai bus dar viena meilės istorija (pirma buvo čia) ;) Taigi mergina vardu Ella įsimylėjo italą ir persikraustė gyventi į Italiją. Kadangi Ella įsimylėjo ne tik savo vyrą, bet ir jo šalį, ji pradėjo pasakoti apie savo meilę internetiniame dienoraštyje "Из Италии с любовью", kuri labai, labai visiems rekomenduoju. Šiame dienoraštyje yra daug nuostabių itališkų akimirkų ir puikių tradicijų bei tradicinių receptų aprašymų. Kartais nuotraukose galima pamatyti tikrų tikriausios legendinės itališkos mammos rankas – dienoraščio autorė dažnai gamina su savo anyta :) Šis šonkauliukų receptas yra būtent Ellos anytos. Kaip Ella rašo savo dienorašty, padažas nuo šių šonkauliukų yra naudojamas sriubai Taccozze e fagioli t.y. Takkocce su pupelėmis gaminti, todėl tiek daug yra naudojama pomidorų.

Tai dar vienas receptas Italų virtuvės savaitei.

Taigi trumpai kelionei į tikrų tikriausią Italiją reikės (pradžiai tikslus receptas, o žemiau mano komentarai):

600-700 g neriebių kiaulienos šonkauliukų
2-2,5 litrų pomidorų salsos
1 svogūno
baziliko
alyvuogių aliejaus

Pomidorų salsa: pomidorus apipilti verdančių vandeniu, nuimti žievelę, išimti sėklas, pertrinti blenderiu iki vientisos masės. Tai ir yra salsa.
Į puodą įpilti aliejaus (geriausiai, jei puodas būtų molinis), įkaitinti, apskrudinti šonkauliukus. Pridėti smulkiai supjaustytą svogūną, kepinti iki bus permatomas. Viską užpilti pomidorų salsa, užvirinti, pasūdyti, pridėti baziliko ir leisti, kad patiekalas vos, vos mirksėtų ant labai mažos ugnies apie 2-2,5 val. Viskas :)

Pastabos:
- ieškokite kuo liesesnių šonkauliukų, nors čia pagal skonį ;)
- maždaug kilogramui mėsos panaudojau 800 g konservuotų pomidorų (2 skardinės), užteko pilnai
- pomidorų nesmulkinau blenderiu, nes po tokio troškinimo laiko jie beveik ištirpo padaže
- turbūt mechaniškai kartu su druska įbėriau juodųjų pipirų... neprisimenu...
- labai skanu buvo valgyti ir vien su duona, ir su makaronais – padažas nuostabus

2009 m. vasario 8 d., sekmadienis

Crostini toscani arba kepenėlių paštetas toskaniškai

Italų virtuvės savaitės metu negalėjau nepalepinti savęs vienu iš mėgstamiausių mano užkandžių. Šį receptą radau žurnale „Kuchnia“ (2007 m. birželio mėn.), kuriame viena iš mano mėgstamiausių kulinarinių autorių Tessa Capponi-Borawska turi pastovią rubriką „Tessos kulinarinis bloknotas“.

Tessa Capponi- Borawska yra gimusi italų aristokratų šeimoje, daugiau negu prieš 20 metų įsimylėjo lenką ir persikraustė gyventi į Lenkiją. Šiuo metu ji Varšuvos Universitete dėsto Italijos istoriją bei Italijos virtuvės istoriją. Parašė dvi knygas „Mano baziliku kvepianti virtuvė“ ir „Toskanos dienoraštis“, prie kurių su malonumu dažnai grįžtu. Labai patinka skaityti skirtingus jos straipsnius apie jos gimtojo krašto Toskanos bei kitų Italijos dalių virtuvių ypatumus.

Šis užkandis yra skaniausias kol dar šiltas, todėl rekomenduoju jį gaminti prieš pat valgymą. Nežinau kodėl, bet labai mėgstu pradėti sekmadienio dieną tokiomis crostini ir kvepiančios kavos puodeliu. Taip dažnai gaminu šią pastą, kad jau nebežiūriu į proporcijas, bet norėdama perduoti kuo tikslesnį skonį perrašysiu iš žurnalo tikslų receptą.

Šiai pastai pagaminti reikės (6 porcijoms):
0,5 kg vištų kepenėlių
50 g. sviesto
1 raudono svogūno
1 saliero koto
1 saujos petražolių
1 didelės česnako skiltelės
1 taurės balto sauso vyno
2 v.š. kaparių
druskos ir juodųjų pipirų

Kepenėles nuvalyti, nuplauti ir pakepinti svieste su supjaustytu svogūnu, salieru, česnaku ir puse petražolių iki produktai lengvai apskrus (apie 15 min.). Tuomet įpilti vyną ir, maišant, palaukti kol išgaruos. Troškinį išmaišyti su kaperiais, likusia petražolių dalimi, druską bei pipirais ir pertrinti blenderiu iki vientisos arba beveik vientisos masės (pagal skonį). Jei pasta yra pertiršta galima įpilti šiek tiek karšto vištienos sultinio. Dar šiltą pastą tepti ant šiltų crostini.

2009 m. vasario 3 d., antradienis

Neplanuota antigripinė savaitė vietoj planuotos Kavos savaitės

Taigi va kaip būna... Priplanavau visokiausių naujų receptų su kava Kavos savaitei, net darbus maždaug suplanavau, kurią dieną ką gaminsiu, o gyvenimas man iškrėtė pokštelį – temperatūra iki lubų, galva lyg tai paskolinta, kosulys ir šiaip toks jausmas lyg tai stovi šalia pasaulio ir stebi gyvenimą kaip filmą... Žodžiu ir į mūsų namus atėjo gripas... :( Nei apetito, nei noro ką nors daryti nebuvo, todėl vietoj suplanuotų skanumynų teko valgyti daug česnako, svogūnų, aitriųjų pipirų, citrinų bei kitų gydančių produktų. Gydytoja vienareikšmiai pritarė tokiai terapijai, bet vis dėl to liepė ją dar praturtinti antibiotikais. Taigi šią savaitę sėdžiu namuose ir bandysiu verstis su tuo, ką turiu šaldytuve (viskas turi savo gerąją pusę – pagaliau ištuštinsiu šaldymo kamerą – valio!). Tikiuosi, kad apetitas sugrįš ir galėsiu išbandyti kelis naujus italų virtuvės receptukus, jau kurį laiką laukiančius savo valandos. Italų virtuvės savaitė gi ;)
Taigi šiandien pietums bus vien šildantys pikantiški antigripiniai patiekalai t.y. itališka pomidorų sriuba su daugybe česnakų ir svogūnų bei imbieriniame padaže keptos vištos šlaunelės. Gal kvapai ir spalvos sužadins apetitą ;)
O kokiais Jūs naminiais būdais gydote gripą?

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų