2009 m. lapkričio 14 d., šeštadienis

Indiškas kiaušinių karis

Šiandien pagaliau prisiruošiau išbandyti seniai laukiantį receptą. Kai jį pirmą kartą pamačiau pas Jūratę pagalvojau, kad gal ir nieko, bet kam ten tie kiaušiniai?... ;) Galvodama, ką čia pagaminti Indiškų patiekalų savaitei, nutariau, kad neeisiu į Internetą, o paieškosiu tarp seniau „rastų“ receptų, kurių prisikaupė tiek, kad jau net neprisimenu, ką turiu - taip pasireiškia mano godi žiurkėno natūra ;) Pirmai ugniai pasirinkau būtent tą iš pirmo žvilgsnio keistą, bet taip viliojantį troškinį. Smalsumas pirmas žingsnis į pragarą... Bet ne šį kartą :) Šį kartą tai buvo proga aplankyti netoliese esančią indiškų prekių parduotuvę (tiesą sakant kiek nusivyliau asortimentu), papildyti kai kurių prieskonių atsargas, nusipirkti geltonų lęšių bei "atrasti" jazmino aliejų (dievinu jazmino aromatą), nors šitas ne maistui, o grožiui ;). Deja, nepavyko nusipirkti kvapiosios murėjos lapų, maloni panelė-pardavėja pasakė, kad antradienį atveš šviežių.

Ką galiu pasakyti apie kiaušinių karį? Jūratė buvo visiškai teisi, kad tai labai neįprastas mūsiškiam skoniui patiekalas. Pusė šeimos (aš ;D) pasakė „Įdomu... Pakartosime...“, o kita šeimos pusė (t.y. jis ;)) pridėjo „Tik nepamiršk mėsos įdėti!“ ;D Taigi tokia šiandien buvo vakarienė ;) Patiekalą būtinai pakartosiu, bent jau vien dėl to, kad sužinočiau, koks bus skonis su kvapiosios murėjos lapais. Eksperimento vardan (vėl tas smalsumas!) padariau dvi versijas t.y. su virtu kiaušiniu ir su omletu. Vienareikšmiai su omletu yra skaniau. Virtas kiaušinis kažkaip mums nesikomponavo... Nuotraukų nebus t.y. jos yra, bet baisiai siaubingos, na nieko jose nesimato, tik kažkokia nežinomos spalvos masė lėkštėje... Nemoku aš gražiai fotografuoti :/ Gal kitą kartą gaminsiu dieną ir sąlygos bus geresnės.

Iš pradžių pacituosiu Jūratę, o žemiau bus mano pastabos (kad pati nepamirščiau):
*******************
Jūratės vyro firminis patiekalas - Kiaušinių troškinys - "Egg curry"

Jums reikės:

4 kietai virtų kiaušinių
3 mažų svogūnų
3 pomidorų
6 česnako skiltelių
½ cm imbiero šaknies gabalėlio

~1 cm ilgio cinamono lazdelės (galima pakeisti maltu cinamonu)
5 kardamono ankščių
5 gvazdikėlių
1 šaukštelio garstyčių sėklų
½ šaukštelio maltos ciberžolės
2 šaukšteliai maltų indiškųjų kmynų (kumino)
½ šaukštelio maltų raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)
2 šaukšteliai maltų kalendros sėklų
druskos (pagal skonį)
8-10 kvapiosios murėjos (curry) lapelių (nebūtina)
½ puodelio kokoso pieno (galima pakeisti 1 puodeliu paprasto pieno ir neskiesti vandeniu)

1. Susmulkiname svogūnus, pomidorus, česnaką bei imbierą.
2. Išlukštenam kardamoną ir išimame mažas juodas sėklas. Šiam patiekalui naudosime tiktai jas. Kardamono kiautą vėliau galima panaudoti verdant arbatą.
3. Sudedame kardamono sėklas, cinamoną ir gvazdikėlius į prieskonių trintuvę ir susmulkiname.
4. Įkaitiname porą šaukštelių aliejaus ir pirmiausia paskrudiname garstyčių sėklas.
5. Tada suberiame susmulkintus prieskonius (kardamono sėklas, cinamoną ir gvazdikėlius) ir pakepiname apie minutėlę, kol jie išleis aromatą. Kaip daugumoje indiškų receptu, prieskoniai (masala) yra apkepinami pirmiausiai tam, kad išsiskirtų ir gerai susimaišytų prieskonių skoniai.
6. Toliau dedame svogūnus, česnaką ir imbierą, ir pamaišant kepiname kol svogūnai taps minkšti ir permatomi.
7. Tada įmaišome maltus prieskonius: kalendrą, ciberžolę, čili pipirus ir kmynus. Pakepame dar minutėlę.
8. Įdedame pomidorus ir kepame pamaišant kol pomidorai suminkštės (apie 3 minutes).
9. Galiausiai, įpilame kokoso pieną ir apie pusę stiklinės vandens (kiekis priklauso nuo kokoso pieno tirštumo). Užviriname ir paverdame ant silpnos ugnies apie 5 minutes. Pačioje pabaigoje įdedami kvapiosios murėjos lapeliai.
10. Kiaušinius perpjauname pusiau, sudedame juos į troškinį, palaukiame porą minutėlių ir galime tiekti ant stalo.
11. Valgome su ryžiais arba duona.
*******************

Pastabos:
- pomidorus nulupau, kažkaip jų žievelė man ne prie širdies,
- kitą kartą įdėčiau kiek daugiau imbiero ir mažiau romos kmynų,
- vandens nenaudojau, nes neturėčiau, kur dėti kokoso pieno likučių, įpyliau apie 1 stiklinę – gražiai sušvelnino viską,
- jei dar daryčiau su virtais kiaušiniais, tai dėčiau juos po kokosų pieno įpylimo, kad liktų kuo daugiau kokosų pieno aromato,
- kažko truko... gal tie kvapniosios murėjos lapai tai užpildytų... apsispręsiu kitą kartą.

2 Comentários:

Sparnuotis rašė...

Puikumėlis, aš taip pat be galo pamėgau Jūratės užrodytą omleto kario idėją, nors gaminu kiek paprastesni vairantą! Dautarte, tu man pasakyk, kas tie stebukladariai, kurie gali gauti šviežių kario lapelių? Gal jie turi kokį tašką ir Vilniuje? Bučiau labai laiminga išmėginus šviežius, nes džiovintus - tai dievinu!

Dautartė rašė...

Tie stebukladariai yra Varsuvoje, taigi vargu ar turi koki taska Vilniuje. Apie sviezius paklausiau omnitel gurmanu grupeje, gal kas nors ka nors zinos ;)

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų