2010 m. balandžio 19 d., pirmadienis

Nugarinė pieno ir krienų padaže tiesiai iš Radvilų virtuvės

Nežinau, kaip jums, bet man geriausias vaistas nuo depresijos ir liūdesio yra namų tvarkymas. Kai rankos dirba, o akys mato, kaip iš bardako lyg Afroditė iš jūros putų gimsta gražiai sutvarkyta, šviežia ir maloni aplinka. Visi daiktai savo vietose, jokių dulkių, maloniai kvepia švara :) Šiandien iššveičiau virtuvę – sąžiningai, nuo pat lubų, įskaitant šviestuvą ir radiatorių. Keista, bet per tą laiką, kol aš nepakeldama galvos tvarkiau virtuvę, kažkas iššveitė už lango esantį pasaulį – ryte buvo niūru ir tamsu, po to atėjo pirma pavasarinė audra su griaustiniu ir žaibais, o dabar šilta saulutė glosto šaligatvius ir po balkono žydinčias tulpes, kiaulpenės vėl pradėjo linksmai šypsotis, o pro langą sklinda lengvas, vos juntamas obelų žiedų aromatas... Vienareikšmiai sutvarkyti namai ir atgaivintas pasaulis – tai geriausias vaistas nuo bet kokios depresijos. Labai rekomenduoju!

Vakar specialiai Pieno produktų savaitei pagaminau Nugarinę troškintą pieno ir krienų padaže. Receptą radau knygoje „Radvilų virtuvė“ (Danuta i Henryk Dębscy, „Kuchnia Radziwiłłów“) ir pasidarė smalsu, kas gi čia gausis, kai tą mėsą taip piene yra troškinama... Paragavus paaiškėjo, kad Radvilai valgė labai skaniai. Patiekalas be jokių fantazijų, neįtikėtinai paprastas ir kartu toks gana senoviškas, tradicinis. Vienareikšmiai nutarėme, kad lieka mūsų meniu.


Norint „užsukti“ pas Radvilus, reikės paimti:

apie 1 kg nugarinės
apie 150 g krienų (arba pagal skonį, jei krienai naminiai)
apie 1,5-2 stikl. pieno + kažkiek dapilti, jei labai greitai išgaruos (be to galutinis kiekis priklauso nuo puodo, kuriame troškinsime dydžio)
3 žalius kiaušinių trynius
Sviesto apkepinimui
Druskos
Juodųjų pipirų

Nugarinę įtrinti druska ir pipirais (galima palaikyti kelias valandas), apskrudinti svieste, įpilti pieną, pridėti krienus ir ant mažos, mažos ugnies troškinti apie 1,5-2 val., kol mėsa bus minkšta. Kas kurį laiką reikia patikrinti, ar neišgaravo pienas. Kai mėsa bus minkšta, reikia ją išimti ir laikyti šiltai. Ant puodo su verdančiu vandeniu pastatyti dubenį su tryniais ir pradėti juos plakti mažais kiekiais įpilant padažą, kuriame troškinosi mėsa. Kai padažas kiek sutirštės, galima plonai supjaustyti mėsą ir kviesti namiškius valgyti :)

Pastabos:
- manau, kad labai skanu bus, jei vietoj nugarinės paimtumėme kalakutieną arba triušieną, kitą kartą specialiai nusipirksiu,
- padažą gaminau ir su kiaušiniais ir be kiaušinių. Kadangi aš nelabai mėgstu tirštinti sriubas ar padažus kiaušiniais (kažkaip jaučiu tą kiaušinių skonį ir yra jau ne tas), tai man kiek labiau patinka be kiaušinių, tiesiog palaukiu, kol padažas virdamas sutirštėja ir tiek.

9 Comentários:

Gintarė rašė...

Šiandien pietums gaminau, labai skanus patiekalas :)

Dautartė rašė...

Gintare, labai dziaugiuosi, kad patiko :)

Jovita rašė...

Norėčiau pasiteirauti, kur gavote šią lenkišką knygą?

Dautartė rašė...

Knyga priklauso mano draugei, bet prieš kiek laiko mačiau kelis egzempliorius allegro.pl. Be to, galima ieškoti senų knygų parduotuvėse (ne antikvariatuose).

Anonimiškas rašė...

o nugarine reikia supjaustyti kepsneliais ar visa gabala troskinti

Dautartė rašė...

Troškinamas visas gabalas.

Anonimiškas rašė...

aciu bandysiu siandien gaminti

Anonimiškas rašė...

super receptas :) ka tik pagaminau labai skanu :)

Dautartė rašė...

Džiaugiuosi, kad patiko :)

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų