Kwaśnica arba Lenkijos kalniečių raugintų kopūstų sriuba
Jei kam teko būti Lenkijos arba Slovakijos kalnuose (Tatruose, Beskiduose arba kituose), tai tikriausiai teko ragauti šios labai paprastos, sočios ir šildančios sriubos. Nežinau kodėl (mano šeimoje niekas negamindavo jokių karštų patiekalų iš raugintų kopūstų), bet pamėgau šią sriubą nuo pirmo šaukšto. Šiek tiek rūgštelės, rūkytų šonkauliukų aromatas...
Jau kokius 6 ar 7 metus, kiekvienais metais gegužės mėnesio pradžioje praleidžiame apie 2 savaites kalnuose - Pieninuose. Labai nekantriai laukiu tų savaičių. Kiekvienais metais man tai yra tikra šventė – iš vienos pusės gamtos grožio, erdvės, laisvės ir poilsio šventė, o iš kitos – skanaus, paprasto maisto.
Ši sriuba yra vienas iš tų mistiškų patiekalų, kuriuos valgau kiekvieną dieną ir jis man nenusibosta :) Kalniečiai sako, kad tikroje kvasnicoje yra tik rauginti kopūstai, bulvės, svogūnas ir šonkauliukai (nors tikrų tikriausi kalniečiai teigia, kad ne šonkauliukai, o būtinai kiaulių uodegos), jei matote ten kokią morką arba kitą daržovė, tai reiškia, kad gavote paprastą raugintų kopūstų sriubą („kapuśniak”), o ne kvasnica. Kiti sako, kad tokią „skurdžią“ sriubą sugalvojo neturtingi žmonės, o tikroje kvasnicoje yra ir daržovės, ir džiovinti baravykai. Ši sriuba yra įtraukta į tradicinių patiekalų sąrašą.
Norint sužinoti, ką gi žiemą valgo kalniečiai, reikės paimti:
500 g raugintų kopūstų
3-5 bulves
apie 800 g rūkytų arba nerūkytų šonkauliukų
vidutinį svogūną
skiltelę česnako
druskos, juodųjų pipirų
Į puodą įpilti apie 2-2,5 litro vandens, įdėti šonkauliukus ir virti, kol galima bus lengvai atskirti mėsą nuo kaulų. Tuomet šonkaliukus išimti, atskirti mėsą, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir grąžinti į puodą. Bulves nulupti, supjaustyti kubeliais, svogūną ir česnaką - gana smulkiai. Sudėti daržoves į puodą. Virti, kol bulvės beveik išvirs. Kopūstus supjaustyti smulkiau ir įdėti į puodą. Virti apie 30 min., paragauti, paskaninti druską ir pipirais. Jei kopūstai nesuminkštėjo dar šiek tiek pavirti.
Jau kokius 6 ar 7 metus, kiekvienais metais gegužės mėnesio pradžioje praleidžiame apie 2 savaites kalnuose - Pieninuose. Labai nekantriai laukiu tų savaičių. Kiekvienais metais man tai yra tikra šventė – iš vienos pusės gamtos grožio, erdvės, laisvės ir poilsio šventė, o iš kitos – skanaus, paprasto maisto.
Ši sriuba yra vienas iš tų mistiškų patiekalų, kuriuos valgau kiekvieną dieną ir jis man nenusibosta :) Kalniečiai sako, kad tikroje kvasnicoje yra tik rauginti kopūstai, bulvės, svogūnas ir šonkauliukai (nors tikrų tikriausi kalniečiai teigia, kad ne šonkauliukai, o būtinai kiaulių uodegos), jei matote ten kokią morką arba kitą daržovė, tai reiškia, kad gavote paprastą raugintų kopūstų sriubą („kapuśniak”), o ne kvasnica. Kiti sako, kad tokią „skurdžią“ sriubą sugalvojo neturtingi žmonės, o tikroje kvasnicoje yra ir daržovės, ir džiovinti baravykai. Ši sriuba yra įtraukta į tradicinių patiekalų sąrašą.
Norint sužinoti, ką gi žiemą valgo kalniečiai, reikės paimti:
500 g raugintų kopūstų
3-5 bulves
apie 800 g rūkytų arba nerūkytų šonkauliukų
vidutinį svogūną
skiltelę česnako
druskos, juodųjų pipirų
Į puodą įpilti apie 2-2,5 litro vandens, įdėti šonkauliukus ir virti, kol galima bus lengvai atskirti mėsą nuo kaulų. Tuomet šonkaliukus išimti, atskirti mėsą, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir grąžinti į puodą. Bulves nulupti, supjaustyti kubeliais, svogūną ir česnaką - gana smulkiai. Sudėti daržoves į puodą. Virti, kol bulvės beveik išvirs. Kopūstus supjaustyti smulkiau ir įdėti į puodą. Virti apie 30 min., paragauti, paskaninti druską ir pipirais. Jei kopūstai nesuminkštėjo dar šiek tiek pavirti.
Seja o primeiro a comentar
Rašyti komentarą