2009 m. rugpjūčio 23 d., sekmadienis

Agurkų ir paprikų salotos su ciberžole ir cinamonu

Liūdna ar neliūdna, o valgyti tai norisi ;) Todėl išvijau liūdesį į kamputį, tegu palaukia, kol turėsiu laiko, ir ėmiausi konservavimo. Juk žiema jau stovi už slenksčio ir taip piktdžiugiškai šnibžda sau po nosimi „Nespėsi, nespėsi, nieko neturėsi...“. Ne. Vienareikšmiai nenoriu po kelių mėnesių graužti nagų, kad pasidaviau kažkokiai tai kvailai nuotaikai ir dabar mano rūsyje nieko nėra. Nupūčiau dulkes nuo seno sąsiuvinio (tokio žalio, su langeliais ir dauginimo lentele, 12 lapų, už 4 kapeikas – pamenate tokius? :)) su receptais iš anos epochos, atradau ir dešifravau mano kreivus belekokius užrašus padarytus prieš kokį mėnesį, kai eksperimentavau su agurkais, ir užsidariau virtuvėje.
To užsidarymo rezultatu buvo daug širdį šildančių stiklainių su skirtingais agurkais. Dalį tų stiklainių sudaro šios labai, labai linksmos ir kvapnios agurkų ir paprikų salotos. Skonis tikrai nelietuviškas, o greičiau koks indiškas arba arabiškas, todėl tradicionalams gali nepatikti (Pagrindinis Valgytojas, paragavęs salotas iš testinės partijos, pasakė, kad jam per daug prieskonių), bet man labai patiko ir manau, jog šis receptas yra tikrai vertas dėmesio, todėl pagaminau šiek tiek vien tik sau. Nuotrauka padaryta prieš mėnesį, kai testavau receptą.


Salotoms pagaminti reikės:
2,5-3 kg agurkų
1 didelio balto svogūno
1 raudono svogūno
1 didelės morkos
10 vidutinių saldžiųjų paprikų (gražiai atrodo, jei skirtingų spalvų)

1 marinatas:
1/2 stikl. druskos
8 stikl. vandens
Užvirinti, užpilti daržoves, išmaišyti. Palikti 3 val., nupilti.

2 marinatas:
1 v.š. garstyčių sėklų
1 v.š. cinamono
1 v.š. ciberžolės (kurkumos)
1 a.š. gvazdikėlių
2 a.š. kvapniųjų pipirų
2 stikl. rudojo cukraus (dėjau baltojo cukraus ir nendrių melasos)
4 stikl. obuolių acto (6%) (man buvo per daug, įpyliau vandens)

Švarių ir sterilizuotų stiklainių*

1. Daržoves stambiai supjaustyti, morką sutarkuoti ant burokėlių tarkos.
2. Marinatas nr. 1 - užvirinti, užpilti daržoves, išmaišyti. Palikti 3 val., nupilti.
3. Marinatas nr. 2 - užvirinti, karštu užpilti daržoves, palikti 12 val.
4. Pripildyti stiklainiukus, pasterizuoti karštame vandenyje arba orkaitėje apie 5-10 min.

* Nuplauti stiklainius, sterilizuoti garuose, orkaitėje (mano mėgstamiausias būdas) arba mikrobangų krosnelėje (mikrobanginės neturiu, todėl tik pakartosiu, ką girdėjau apie šį sterilizavimo būdą - į kiekvieną reikia įpilti šiek tiek vandens, įjungti max. galingumą ir palikti kokioms 3 min.)

Pastaba:
Prieskonius (cinamoną, ciberžolę, gvazdikėlius) galima pakeisti mėgstamu curry mišiniu. Cukrus nebūtinai turi būti rudas, dalį galima pakeisti baltu arba įdėti medaus.

2 Comentários:

Anonimiškas rašė...

Laba, o pasterizuoti jau uzsukus dangtelius ar tik pridengus ir po pasterizacijos uzsukt?? Aciu

krapai rašė...

Aciu uz patarimus

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų