2009 m. sausio 24 d., šeštadienis

Pietūs su Corleone šeima arba ragù alla bolognese

Turbūt visi žino Don Corleone ir jo šeimos istoriją. Francis Ford Coppola kartu su Mario Puzo sukūrė tikrai nuostabią trilogiją „Krikštatėvis“. Esu tikra, kad nevisi skaitė Mario Puzo parašytą knygą „Krikštatėvis“. O dar labiau esu tikra, kad tik nedaugelis, žiūrėdamas filmą ir bandydamas nuspėti sekantį mafijos žingsnį, atkreipdavo dėmesį į maistą, kuris pasirodydavo ekrane. O maisto buvo labai daug ir jis labai viliojo.
Vienu iš pagrindinių patiekalų, pasirodančių ekrane, be abejo buvo spagetti alla bolognese. Negalėjau to praleisti, todėl prieš daugelį metų pasinaudojau proga ir išmokau gaminti šį labai paprastą ir tokį skanų padažą. Retai kada mano šaldiklio kameroje nėra vienos ar dvejų jo porcijų.

Šią savaitę naują šio optimistiško patiekalo porciją pagaminau specialiai Literatūrinių personažų patiekalų savaitei :)

Bolognese padažui reikės:

1 didelio svogūno
1 morkos
3-4 skiltelių česnako
1 saliero koto
800 g pomidorų t.y 2 skardinių
300 ml sauso raudono vyno
300 ml jautienos sultinio
900 g maltos jautienos
100 g vištų kepenėlių (nebūtina, galima padidinti mėsos kiekį)
Alyvuogių alyvos
Juodųjų pipirų
Druskos
Šviežių arba džiovintų žolelių pagal skonį pvz. baziliko, šalavijo, rozmarino
Parmigiano reggiano t.y. parmezano

Daržovės, žoleles bei kepenėles reikia labai, labai smulkiai supjaustyti (ypač morką). Į ant didelės ugnies įkaitintą storasienį puodą (galima keptuvę, bet turi būti labai didelė) įpilti alyvos, pakaitinti kelias sekundes ir įdėti svogūnus, česnakus, salierą, morkas. Maišant, pakepinti apie 5 minutes. Įdėti žoleles, o po kokios minutės mėsą, kruopščiai susmulkinti, kad nebūtų jokių gabaliukų, ir kepenėles. Pakepinti apie 10 minučių. Pasūdyti (nedaug) ir pagardinti juodaisiais pipirais. Toliau pomidorai ir vynas. Dabar laikas sumažinti ugnį po puodu ir troškinti apie 3 - 3,5 valandas. Kas kuri laiką reikia pamaišyti padažą ir, jei reikia, papildyti skysčio kiekį sultiniu. Prieš pat troškinimo pabaigą reikia dar kartą paragauti, jei trūksta druskos ar pipirų pridėti, jei yra truputį per rūgštus – berti žiupsnelį cukraus. Padažas turi būti tirštas. Karštą padažą sumaišyti su makaronais bei apibarstyti parmezanu.

Pastabos:
- Bolognese padažas puikiai laikosi šaldiklio kameroje, todėl rekomenduoju pagaminti daug ir užšaldyti padažo porcijas
- Vištos kepenėlės nėra būtinos, bet jos duoda padažui tokio šilkinio švelnumo. Paruoštame padaže jų visiškai nesimato ir nesijaučia. Jei gaminsite be jų, tai padidinkite maltos mėsos kiekį.
- Dažniausiai gaminu iš jautienos, bet galima panaudoti ir jautienos bei kiaulienos mišinį.

3 Comentários:

Elžbieta rašė...

Kokia idomi mintis del kepeneliu... Butinai pabandysiu! kazkodel niekad taip nedariau, nes seimyna kepeneliu nemegsta. Apgausiu, apgausiu :)))

Dautartė rašė...

Tik būtinai kruopščiai nupjauk nuo jų visus nereikalingus elementus ir labai smulkiai supjaustyk. Kiek kartų gaminau šį padažą, tai dar niekas nepasakė, kad jame yra kepenėlių ;)

Unknown rašė...

Išbandyta.Skanu.Kamera pilna.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų