2008 m. rugpjūčio 5 d., antradienis

Provanso ratatouille arba 3,5 litro laimės

Taip. Nuo vakar vakaro aš laiminga – pagaminau didelį puodą ratatouille :) Esu didelė šio patiekalo fane. Jis nuostabus, nes galima jį valgyti kaip karštą, taip ir šiltą bei šaltą, galima valgyti vieną, galima - su apskrudintą duoną, galima - su makaronais arba ryžiais, galima – su omletu, galima - kaip garnyrą prie mėsos, žuvies arba paukštienos. Galimybių begalės.

Ratatouille tai visame Provanse paplitęs daržovių troškinis. Manoma, kad šis patiekalas yra kilęs iš šiuolaikinės Nicos regiono. Kaip ir dažniausiai būna, iš pradžių jis buvo vargšų valstiečių valgis, gaminamas vasarą, kai yra daug šviežių daržovių. Net jo pavadinimas tai patvirtina – prancūziškai, šnekamojoje kalboje „rata“ reiškia „valgis“, o „touiller“ – „maišyti“. Originaliai į jį įeidavo cukinijos, saldžiosios paprikos, svogūnai ir česnakai, vėliau jis buvo praturtintas baklažanais. Ratatouille pagardinamas alyvuogių aliejumi, čiobreliu, rozmarinu, druska ir pipirais, kartais įdedamas lauro lapas. Šis patiekalas yra gerai žinomas Viduržiemio jūros baseine ir apylinkėse ir turi labai daug giminaičių pvz. itališkas patiekalas peperonata, andalūziškas – pisto, graikiškas – briam arba vengriškas – lesco.

Taigi, kad galėtumėme neišeidami iš namų pakeliauti po pilną saulės ir vynuogynų Provansą, turime paimti:

3 mažas cukinijas
2 svogūnus
6 pomidorus
3 skirtingų spalvų paprikas (galima ir vienos)
3 baklažanus
3-6 česnako skiltelės (arba pagal skonį)
Alyvuogių alyvos,
Šviežio arba džiovinto čiobrelio ir rozmarino
Druskos ir juodųjų pipirų

Baklažaną supjaustyti išilgai, apibarstyti druska, palaukti apie 20 min., nuplauti druską, nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Ši procedūra reikalinga, kad pašalinti kartumą. Dabar pjaustymas. Viską pjaustome stambiai. Baklažaną ir cukinija – kubeliais. Paprika ir svogūnus – juostelėm. Smulkiai pjaustome tik česnako skilteles. Nuo pomidorų reikia nuimti odelę (kokiai minutei įmesti į verdantį vandenį, o po to perpilti šaltu – odelė nusiima akimirksniu), supjaustyti juos ketvirčiais arba aštuonetais, jei pomidorai dideli. Keptuvėje pakaitiname alyva ir vieną po kito apkepinti visus supjaustytus komponentus (be česnako ir pomidorų). Viską sudėti į puodą, įberti druskos ir pipirų, iš širdies įberti čiobrelio ir rozmarino. Trumpai patroškinti. Voilà ! :)

Seja o primeiro a comentar

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų