2010 m. vasario 5 d., penktadienis

Receptų archyvavimas

Šiandien praleidau gerą pusvalandį ieškodama konkretaus recepto, kuris 100% turi būti mano „archyve“, bet taip ir neradau... Norėjau pasižiūrėti autorės bloge, bet paaiškėjo, kad autorė pašalino savo dienoraštį. Supratau, kad toliau taip negali būti ir reikia pagaliau padaryti tvarką.

Dabar turimi receptai yra:
1) atskiruose doc ir pdf bylose, skirtinguose teminėse kataloguose
„+“
- viskas yra kietajame diske ir bet kada galima naudotis;
„-“
- nepatogu, ieškant kažkokio nekonkretaus recepto reikia atidaryti ir peržiūrėti kelioliką/keliasdešimt bylų... baisiai daug laiko ir užknisa.
- jei vienas receptas atitinka kelioms kategorijoms, tai tą pačią bylą reikėtų turėti keliuose kataloguose - „akmens amžius“ :(

2) naršyklės „favorites“
„+“
- jokio darbo – pertempi nuorodą į atitinkamą katalogą „favorites“ ir tiek;
- norint peržiūrėti, paspaudžiu „open all“ ir uždarinėdama „tab'us“ greitai randu ką reikia
„-“
- jei autorius pašalina šaltinį, tai lieka tik prisiminimas apie gerą receptą.

3) uždarame dienoraštyje Internete
„+“
- greitai ir paprasta;
- veikia „copy/paste“;
- galima žymas grupuoti į skirtingas kategorijas (pvz. Blogger sistemoje);
- patogi ir greita paieška – ieškomi receptai/įrašai parodomi vienas po kito, telieka tik paskrolinti;
„-“
- Internete, o ne kompe;
- darant „copy/paste“ nekopijuoja nuotraukų o tik nuorodas į jas, todėl jei autorius pašalino savo dienoraštį/svetainę/šaltinį, nuotrauką iš mano archyvo dingsta (čia pagrindinis minusas, dėl šito metodas netinka). Variantas „save as...“ po vieną nuotrauką netinka – kai kuriuose „master class“ įrašuose būna po kelioliką ar net keliasdešimt nuotraukų – čia viso gyvenimo neužteks ;)

3) Thunderbird RSS skaityklėje
„+“
- be pastangų galima archyvuoti – užtenka paspausti „Archyvuoti“
- yra etiketės, nelabai patogios, bet yra
„-“
- veikia tik dienoraščių su RSS kanalais atveju, negalima įdėti jokio teksto iš kitur
- kai kurie dienoraščių autoriai neleidžia skaityti viso įrašo per RSS

O dabar svarbiausia dalis - svajonė :)
Idealas būtų toks „blogas“ tik kietajame diske. Būtinai turi veikti „copy/paste“ nuotraukų iš Interneto t.y. kopijuoju tekstą su nuotraukomis ir įklijuoju į programos „langą“, paspaudžiu „save“ ir viskas yra pilnai kietajame diske ;) Be to žinoma turi būti etiketės, kad galima būtų vieną tekstą ieškoti pagal skirtingas užklausas ir turėti jį skirtingose kategorijose.

Gal girdėjote apie ką nors panašaus? Gal yra kokios duomenų bazės, kurias galima būtų pritaikyti?

Programavimas ar duomenų bazės kūrimas nuo nulio kaip sprendimas netinka – nėra nei laiko, nei jėgų, nei noro mokytis ;)

Pasidalinkite mintimis ir savo sprendimais. Net jei ir 100% neišpildys svajonės, tai gal padės pagerinti situaciją, arba pravers kitiems.

Ačiū, kad perskaitėt tiek daug raidžių ;)

6 Comentários:

julė rašė...

aš pasiskųsiu ta proga: pati laikau viską labai labai sukatalogizavusi kompiuteryje, kiekvienas receptas atskiroje byloje (su keliomis išimtimis). tada susirasti jį galiu ir per paprastą paiešką.
bėda tik kad.. nežinau kodėl, bet negaliu tiesiai ištinklapio kopijuoti su nuotraukomis - nusikopijuoja tik tuščia vieta, ir paskiau nuotraukas po vieną tenka rankomis įklijuoti. vargelis!!

vyr rašė...

Patariu pabandyti Evernote.

grožio maniakė rašė...

nezinau kaip blogo autore, bet as atsisiunciau evernote, bet nesuprantu kaip juo naudotis, kaip i ji ikelt (taip sakant issisaugot) tam tikrus puslapius, irasus ar nuotraukas?

Dautartė rašė...

Aš vis dar testuoju įvairius sprendimus. Eina lėtai, nes baisiai neturiu laiko. Galutinai būtinai parašysiu apibendrinimą.

„Evernote“ jau išbandžiau. Tobulybė. Tik turi dvi ydas:
- nemokamo 40 Mb per mėnesį transferio užtenka +/- 20 receptų ;) O mokėti už 500 Mb transferį kažkaip nematau prasmės;
- visa informacija guli kažkur nežinia kur, o ne mano kietajame diske.

O šiaip, tai mano manimu „Evernote“ tikras produktas "neprotingiems" (labai norėčiau panaudoti kitą žodį) amerikiečiams ir tikrai jokios asmeninės ar verslo informacijos ten nelaikyčiau. Savo "rankomis" atiduoti informaciją apie save nežinia kam, kad jie laikytų ją nežinia kur ir kad nežinia kas galėtų ja pasinaudoti? Ačiū, pastovėsiu...

Dabar pradėjau testuoti OneNote 2010 (beta). Kol kas atrodo puikiai.

Lietuvis rašė...

Išbandykit tokias programas kaip Cook'n ar MasterCook. Aš pats naudoju Cook'n ir esu ja patenkintas. Visos reikalingos funkcijos, paprastas naudojimas, nereikia jokių specialių sugebėjimų. Galima recepto ieškoti pagal turimus ingredientus, pagal recepto pavadinimą ir t.t. Tik pagrindinė bėda būtų ta, kad nuotrauką tektų kelti atskirai nuo teksto. Tekstą galima įkelti tiesiog copy/paste būdu, o nuotrauką paspaudžiant mygtuką "add photo" ir nurodant kur ta nuotrauka yra.

Be to, visi receptai būtų jūsų kompiuteryje.

Anonimiškas rašė...

Man taip pat aktuali tema. Kol kas labiausiai pasiteisino Microsoft Office OneNote. Galima patogiai susikurti atskiras kategorijas, perkopijuoti ir viskas yra nuosavame diske.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų