2008 m. liepos 3 d., ketvirtadienis

Tarator arba kitaip bulgariški šaltibarščiai

Kai už lango 9-tą valandą ryto jau yra apie 30 laipsnių karščio, tai iš karto pardedu dėkuoti tam, kuris išrado šaldytuvą... Šiandien padėkosiu dar ir mano draugei iš Bulgarijos Vanei Mančevai-Wicik, kuri pamokė, kaip teisingai pagaminti taratorį – bulgariškus šaltibarščius, kurie esant tokiems orams yra nuostabiausia ambrozija.

Taigi šiai ambrozijai pagaminti reikės:
- tiršto natūralaus jogurto (geriausiai žinoma tiktų Balkanų arba graikiško tipo jogurtas)
- susmulkintų graikiškų riešutų
- česnakų
- šviežio agurko
- krapų
- alyvuogių alyvos
- druskos
- mineralinio vandens

Graikiškus riešutus susmulkinti – aš dažniausiai įdedu juos į maišelį ir smulkinu kočelu arba virtuviniu mėsos plaktuku. Česnakus smulkiai supjaustyti, sudėti su riešutais (truputį riešutų palikti papuošimui) į puodą, įpilti truputi alyvuogių alyvos ir gerai išmaišyti ir pertrinti, kad produktai paleistų skonius ir tie skoniai susimaišytų. Smulkiais kubeliais supjaustyti agurką, sukapoti krapus ir dėti prie riešutų ir česnakų. Užpilti jogurtu (nors balkaniško arba graikiško tipo jogurtams labiau turbūt tinka „iškrapštyti jogurtą iš indelio“ ;) ), praskiesti mineraliniu vandeniu iki norimo tirštumo (čia būtina prisiminti, kad agurkas turi daug sulčių, kuriuos paleis), pasūdyti pagal skonį ir kelioms valandoms įdėti į šaldytuvą, kad skoniai gerai išsimaišytų. Valgyti gerai atšaldytą ir dėkoti šaldytuvo išradėjui už jo išradimą ;)

4 Comentários:

Unknown rašė...

Kažkaip neprisimenu, kad į tuos šaltibarščius dėtų graik. riešutų, nors pragyvenau toje šalyje pusmetį...Aš tai dedu į į šituos į šiuos šaltibarščius dar petražlių ir svogūnų laiškų. O geriausias atitikmuo bulgariškam jogurtui - rūgpienis.Bulgarai šiuos barščius valgo su balta stora duona :)

Dautartė rašė...

Nepikite, bet mano draugė yra bulgarė ir ji Bulgarijoje gyvena visą savo gyvenimą, taigi aš labiau tikiu ja ;) Be to, kai buvau Bulgarijoje, tai visuose taratoryse buvo riešutai.

Iš kitos pusės, tai įmanoma, kadangi šiuo metu turbūt jau nėra vieno teisingo taratorio recepto – knyga su bulgariškų nacionalinių patiekalų receptais rašo net apie 7 rūšis. Manau, kad dabar galima tik kalbėtis apie tai, kuris iš receptų yra seniausias ir buvo visų kitų taratorių „protėvių“ ir kurį galima laikyti klasikiniu receptu. Kiek teko girdėti, tai žodis „tarator“ yra kilęs iš persų kalbos, o į bulgarų kalbą greičiausiai pateko per turkų kalbą. Šiuo metų šis patiekalas yra paplitęs daugelyje to regiono šalių pvz. Turkijoje, Bulgarijoje, Makedonijoje, Graikijoje, Irane, Albanijoje, Serbijoje. Kas iš ko skolino receptą ir adaptuodavo savo sąlygoms, dabar turbūt jau labai sunku pasakyti. Jei priimsime, kad žodžio kilmė yra nustatyta teisingai, tai seniausio taratorio recepto reikėtų ieškoti turbūt Irane. Kadangi mano farsi kalba yra nulinė (dėję :( ), taigi perėjau prie sekančio etapo t.y. prie Turkijos. Mestelėjau akį į turkiškus taratorio receptus ir pamačiau, kad turkiškame taratoryje yra riešutų pvz.: pirmas receptas, antras receptas.
Tai leidžia manyti, kad klasikiniame taratoryje, kuris yra arčiausiai to pirmutinio recepto, vis dėl to turi būti riešutų.

Vilma rašė...

Ačiū Dautarte už šaunų Tarator receptą. Mūsų šeimoje yra gaminamos tik dvi šaltos sriubos, t.y. šaltibarčiai: lietuviški ir bulgariški :) O graikiški riešutai čia labai dera. Niam, deja jau nebeliko...

Dautartė rašė...

Vilma, labia dziaugiuosi, kad patiko :) Noreciau dar parekomenduoti ispaniskus saltibarscius - gaspacho :)

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų