2009 m. spalio 5 d., pirmadienis

Slyvų marmeladas be cukraus


Kaip jau turbūt spėjote pastebėti, kad stengiuosi naudoti kuo mažiau cukraus. Taigi šis receptas šiuo atžvilgiu yra tiesiog tobulas – jame nėra nei vieno gramo cukraus ;) Jau žinau, kad ši žiema turės bent vieną pliusą – galėsiu valgyti lietinius, įdarytus slyvų marmeladu :)




Taigi, norint džiaugtis žiemą koncentruotomis slyvomis, reikės rik vieno komponento – slyvų bei labai daug laiko ir jokių pastangų ;) Šiam tikslui geriausiai tinka nedidukės vengriškos slyvos. Verta palaukti iki slyvų sezono pabaigos, kai slyvos yra ne tik labai sunokusios, bet netgi šiek tiek jau nuvytusios – būtent tada jos yra skaniausios ir saldžiausios.

Slyvas nuplauti, pašalinti kauliukus ir sudėti į storadugnį platų puodą. Dabar yra atsakingiausias momentas – reikia įjungti/uždegti kuo mažesnį ugnį ir pastatyti ant jo puodą su slyvomis. Nereikia nieko pilti! Jokio vandens! Iš pradžių puodą rekomenduoju pridengti ir palaukti kol slyvos paleis sultis – priklausomai nuo slyvų kiekio ir ugnies tai gali užimti net valandą arba daugiau. Toliau puodą atidengiame ir paliekame, kad „virtų“. Iš tikrųjų slyvos nevirs, o tik bus kaitinamos ir net nebandys burbuliuoti. Kas kurį laiką slyvas reikia maišyti, o ko toliau, tuo dažniau. Namai kvepės nežmoniškai skaniai :) Laikui bėgant, slyvos tirštės, spalva tamsės ir pamažu bus vis rudesnė. Kvapas irgi pamažu „tamsės“. Virti reikia kol liks maždaug 1/3 dalis pradinio kiekio. Priklausomai nuo slyvų kiekio ir ugnies visas virimo procesas gali užimti net 20 valandų. Žinoma nereikia visko daryti vieną dieną – galima virti 2-3 dienas. Marmeladą uždaryti karštuose stiklainiuose, pastatyti juos stiklainius aukštyn dugnu ir leisti atvėsti.

6 Comentários:

rūtuliukas rašė...

geras. Visada svajojau apie uogienę be cukraus. Bet mama visada 'nuramindavo', kad be cukraus negalima. Surūgs.. :(

Dautartė rašė...

Rūta, mama labai netgi klysta :) Beje, mano mama irgi teigia, kad be sunkvežimio cukraus nieko nebus ;) O tai netiesa. Tokia nuomonė „tempiasi“ iš senų laikų, kai dar nebuvo sandariai uždaromų stiklainių ir uogienės buvo uždaromos vaškuotų popieriumi. Iš patirties (ragavau namines uogienes ;)) galiu pasakyti be cukraus galima išvirti braškių, mėlynių, aviečių, vyšnių, juodųjų serbentų, slyvų uogienes bei obuolių musą, tik vyšnių ir serbentų buvo labai rūgščios. Užtenka stiklainius su uogiene pakaitinti vandenyje arba orkaitėje. Šiemet visas uogienes gaminau beveik be cukrau (jei tik galima pavadinti 3 v.š. fruktozės 1 kg vaisių).

rūtuliukas rašė...

kokia puiki žinia :)o juos kaitint tarkim orkaitėj reikia kokioj temperatūroj ir kiek laiko?

Dautartė rašė...

Kaitinimas orkaitėje tai tas pats, kaip ir kaitinimas vandenyje. Tiesiog yra kiek patogesnis, nes į orkaitę telpa daugiau stiklainių ir mažiau reikia terliotis. Taigi taisyklė yra identiška: temperatūra apie 100-120 laipsnių (jei aukštesnė, tai laikas trumpesnis), laikas toks pat (receptuose dažniausiai nurodomas) ir priklauso nuo stiklainio dydžio bei produkto. Stiklainius statau į šaltą orkaitę. Laiką pradedu skaičiuoti nuo momento, kai stiklainyje pasirodo burbuliukai t.y. produktas užvirė.
Uogienių atveju yra gana paprasta – 10 minutės daugiau, 10 mažiau, nėra jokio skirtumo – juk uogienė ir taip buvo jau virta. Aš viską darau pagal teoriją „maždaug turėtų užtekti“, na ir visą laiką dar mokausi ;) Gal žiemą kaip nors sutvarkysiu bei surašysiu savo patirtį ir žinias šioje srityje. Žodžiu, būdas yra, daugiau to geras ir patogus būdas, todėl verta eksperimentuoti :)

Anonimiškas rašė...

reikia komentaro, skubaus!! Noriu išsivirti slyvienės be cukraus. Klausiu labai smulkmeniškai, nes niekada nesu dariusiu nei paprastos uogienės, nes MAN PER DAUG SALDU!! Klausimai:

1. Išvirusią, t.y. dar karštą uogienę, reikia dėti į stiklainius?
2. Ar tie stiklainiai, dedant uogienę, turėtų būti jau šalti ar jau pakaitinti?
3. Išsiaiškinus ar karštą, ar atvėsusią uogienę ir ar į šaltus, ar pakaitintus stiklianius uogienę dėti, tuos stiklainius jau uždarius ar dar atvirs kaitinti?
4. darant konkrčiai slyvienę,kad ir iš tų 4kg slyvų, kuomet nuvirus liks tik 1/4 pradinio kiekio, kiek aptyksliai reikėtų stiklainius kaitinti orkaitėje ir skaičiuojant nuo to laiko, kai stiklainiuose slyvienė pradeda burbuliuoti, kiek minučių reikėtų juos laikyti orkaitėje, daugmaž koks laikas turėtų būti pakankamas?

Unknown rašė...

O kur laikyti tą marmeladą? Reikia šaldytuve ar galima kambario temperatūroje?

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų