tag:blogger.com,1999:blog-7226872845578077069.post2664278168834940554..comments2023-07-17T18:05:33.724+03:00Comments on Šaukštu ir šakute...: Tarator arba kitaip bulgariški šaltibarščiaiDautartėhttp://www.blogger.com/profile/17165087951902446847noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-7226872845578077069.post-5415031358285964972011-06-06T11:25:00.786+03:002011-06-06T11:25:00.786+03:00Vilma, labia dziaugiuosi, kad patiko :) Noreciau d...Vilma, labia dziaugiuosi, kad patiko :) Noreciau dar parekomenduoti ispaniskus saltibarscius - <a href="http://dautarte.blogspot.com/2009/06/vasaros-skonis-arba-braskiu-gaspacho.html" rel="nofollow">gaspacho</a> :)Dautartėhttps://www.blogger.com/profile/17165087951902446847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7226872845578077069.post-62787003176478791732011-05-09T14:23:20.818+03:002011-05-09T14:23:20.818+03:00Ačiū Dautarte už šaunų Tarator receptą. Mūsų šeimo...Ačiū Dautarte už šaunų Tarator receptą. Mūsų šeimoje yra gaminamos tik dvi šaltos sriubos, t.y. šaltibarčiai: lietuviški ir bulgariški :) O graikiški riešutai čia labai dera. Niam, deja jau nebeliko...Vilmahttps://www.blogger.com/profile/01311871832709885227noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7226872845578077069.post-15350472116397705602008-08-24T15:02:00.000+03:002008-08-24T15:02:00.000+03:00Nepikite, bet mano draugė yra bulgarė ir ji Bulgar...Nepikite, bet mano draugė yra bulgarė ir ji Bulgarijoje gyvena visą savo gyvenimą, taigi aš labiau tikiu ja ;) Be to, kai buvau Bulgarijoje, tai visuose taratoryse buvo riešutai. <BR/><BR/>Iš kitos pusės, tai įmanoma, kadangi šiuo metu turbūt jau nėra vieno teisingo taratorio recepto – knyga su bulgariškų nacionalinių patiekalų receptais rašo net apie 7 rūšis. Manau, kad dabar galima tik kalbėtis apie tai, kuris iš receptų yra seniausias ir buvo visų kitų taratorių „protėvių“ ir kurį galima laikyti klasikiniu receptu. Kiek teko girdėti, tai žodis „tarator“ yra kilęs iš persų kalbos, o į bulgarų kalbą greičiausiai pateko per turkų kalbą. Šiuo metų šis patiekalas yra paplitęs daugelyje to regiono šalių pvz. Turkijoje, Bulgarijoje, Makedonijoje, Graikijoje, Irane, Albanijoje, Serbijoje. Kas iš ko skolino receptą ir adaptuodavo savo sąlygoms, dabar turbūt jau labai sunku pasakyti. Jei priimsime, kad žodžio kilmė yra nustatyta teisingai, tai seniausio taratorio recepto reikėtų ieškoti turbūt Irane. Kadangi mano farsi kalba yra nulinė (dėję :( ), taigi perėjau prie sekančio etapo t.y. prie Turkijos. Mestelėjau akį į turkiškus taratorio receptus ir pamačiau, kad turkiškame taratoryje yra riešutų pvz.: <A HREF="http://tartor-3.gu.ma/" REL="nofollow">pirmas receptas</A>, <A HREF="http://tartor-2.gu.ma/" REL="nofollow">antras receptas</A>. <BR/>Tai leidžia manyti, kad klasikiniame taratoryje, kuris yra arčiausiai to pirmutinio recepto, vis dėl to turi būti riešutų.Dautartėhttps://www.blogger.com/profile/17165087951902446847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7226872845578077069.post-13546735296946469052008-08-21T08:12:00.000+03:002008-08-21T08:12:00.000+03:00Kažkaip neprisimenu, kad į tuos šaltibarščius dėtų...Kažkaip neprisimenu, kad į tuos šaltibarščius dėtų graik. riešutų, nors pragyvenau toje šalyje pusmetį...Aš tai dedu į į šituos į šiuos šaltibarščius dar petražlių ir svogūnų laiškų. O geriausias atitikmuo bulgariškam jogurtui - rūgpienis.Bulgarai šiuos barščius valgo su balta stora duona :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05037432612992307204noreply@blogger.com