2008 m. liepos 10 d., ketvirtadienis

Toskanos žuvienė

Paskutiniuoju metu gana dažnai praktikuojuosi žuvų filetavime. Ne, čia ne naujas hobis, yra ir malonesnių užsiėmimų ;) Tiesiog atpigo lašišos, upėtakiai ir kitos žuvytės, bet pirkti reikia visą [be vidurių] – lašišos filė išeina beveik 3 kartus pigiau negu perkant parduotuvėje. Filetuojant žuvį lieka daug visko – galvos, oda, kaulai su mėsos liekanomis. Išmesti būtų tikrų tikriausia nuodėmė, todėl gaminu sriubas. Prieš savaitę apdarinėjau 2,5 kg lašišą ir kelius upėtakius, tai gavosi beveik 4 litrai puikiausio žuvies sultinio. Kadangi nuo tų kaulų pavyko surinkti šiek tiek mėsos, tai iš karto pagaminau Toskanos žuvienę su česnakiniais crostini. Kita sultinio dalis laukia savo valandos šaldiklyje – rytoj gaminsiu vengrišką žuvienę ;).


Taigi Toskanos žuvienei reikės:

Žuvies (filė be kaulų)
Daržovių: poro, morkos, saliero kotelio, svogūno, kelių skiltelių česnako, pomidorų arba pomidorų savuosiuose sultyse (1 skardinės)
Prieskonių: lauro lapo, juodųjų pipirų, druskos, kelių baziliko lapų arba džiovinto, apelsino žievelės (be balto sluoksnio)
Balto sauso vyno
Vandens
Alyvuogių alyvos

Daržoves supjaustytie belekaip ir kelias minutes patroškinti ant alyvuogių alyvos. Įpilti vyną ir po kelių minučių vandenį. Įdėti apelsino žievelę, lauro lapą, česnakus, supjaustytus pomidorus be odelės arba skardinės turinį, baziliką, druską ir pipirus. Virti, kol daržovės bus beveik visiškai minkštos. Įdėti 1/3 paruoštos žuvies. Virti, kol išvirs. Išimti lauro lapą ir apelsino žievelę. Sriuba pertrinti su virtuviniu kombainu arba per setelį, kad būtų vientisą masė. Jei gavosi pernelyg tiršta, galima truputi įpilti verdančio vandens. Užvirinti, įdėti likusią supjaustytą žuvį. Virti kelias minutes. Maišyti labai atsargiai.
Lėkštėje sriuba pagardinti šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apibarstyti žiupsneliu trinto parmezano. Valgyti su česnakiniai crostini.

Pastabos:
- Ši kartą nedėjau svogūno, nes turėjau daugiau poro. Nedėjau taip pat saliero kotelių, nes tingėjau eiti į parduotuvę.
- Vietoj vandens naudojau sultinį, kurio turėjau per akis. Galutinai gavosi daugiau negu 1,5 l sriubos.
- Vietoj to žuvies trečdalio buvo nuo kaulų nuimti mėsos likučiai.
- Vyno buvo apie 150 ml.
- Vietoj apelsino žievelės buvo citrinos žievelė.
- Fotografuojant pamiršau apie parmezaną.

Kaip gražiai ir greitai išpjauti žuvies filė galima pamatyti pvz. manovirtuve.com svetainėje.

Seja o primeiro a comentar

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų