2008 m. rugsėjo 25 d., ketvirtadienis

Slyvų padažas su baziliku ir česnakais arba liaudiškai - slyvų kečupas

Paskutiniuoju metu mažai terašau... Vėl prispaudė darbas... Todėl šiandien nebus įvado... ir galutinio produkto nuotraukos irgi nebus... Pažadu, kad netrukus leisiu padirbėti mano fotoaparatui ir nuotrauka bus.
Kol dar nesibaigė slyvų sezonas labai norėjau su jumis pasidalinti šiuo nuostabiu receptu. Tikiuosi dar spėsite į praturtinti savo rūsius šiuo puikiu padažu, kuris net įprasčiausius ir nuobodžius pietus gali paversti prabangia, nekasdienine puota.

Recepto originalas yra čia: kladovka_ru .

Šiam stebuklingam padažui reikės:

5 kg slyvų (jei yra saldžios ir rūgščios, tai maždaug 1/3 vienų ir 2/3 kitų)

Priedų (proporcijas galima keisti pagal skonį):
didelės saujos baziliko
5-6 galvučių česnako
3-5 aštrų pipirų
1-2 šaukštų kalendros (galima pakeisti imbieru)
Druskos ir cukraus pagal skonį
Vaisių acto, jei slyvos saldžios apie 125-150 ml

Viskas priklauso nuo slyvų – jei rūgštesnės, tai padažas bus rūgštesnis ir reikės daugiau cukraus.
Slyvas nuplauti, išmesti kauliukus, suberti į puodą. Pridėti truputi cukraus (nedaugiau negu +/- pusė stiklinės) ir vandens (nedaugiau 1 stiklinės). Virti ant labai mažos ugnies, kol slyvų masė nebus panaši į uogienę. Dažnai maišyti ir reguliuoti skonį cukrumi ir druska. Būtina prisiminti, kad karštos masės skonis labai skiriasi nuo šaltos masės skonio, todėl ragauti reikia šaltą masę. Kol verda, nulupti česnaką, nuplauti baziliką ir paprikas (nupjauti uodegytes, sėklas palikti). Kalendros sėklas sumalti. Dar karsta slyvų masę su priedais sumalti blenderiu. Užvirinti, virti kokias 5-7 min. Actą pilti, jei slyvos buvo saldžios. Karštą padažą pilti į sterilizuotus stiklainius. Laikyti šaltoje vietoje. Kadangi „šaltos vietos“ nebeturiu daug, tai uždarytus stiklainius dėl viso pikto papildomai sterilizavau orkaitėje.

Mano pastabos:
- Verdama slyvų „uogienė“ dėjau tik cukraus. „Uogienė“ gavosi tokia skani, kad pasilikau kelis stiklainius pavalgyti prie arbatos ;)
- Prieskonių proporcijų nesilaikiau. Neturėjau kalendros, nedėjau imbiero. Česnako ir aštrų pipirų šį kartą irgi įdėjau mažiau, o ir baziliko sauja buvo gerokai mažesnė. Tiesiog dėjau po truputį į blenderį ir ragavau.
- Vietoj paprasto vyno acto įpyliau tamsaus aceto balsamico. Tai tikrai buvo geras sumanymas.

8 Comentários:

Vilija rašė...

Miela Dautarte,
saunus receptas, butinai noriu isbandyti! Taciau man taip pat aktualus saltos vietos saugojimui trukumas:) norejau pasiteirauti - kaip tiksliai reikia kaitinti uzdarytus stiklainius orkaiteje... Niekada taip nesu dariusi. Pasidalinkite, prasau patirtimi - jau uzdarytus, stipriai uzsuktus deti i karsta orkaite?? Kokioje temperaturoje? Kiek laiko?
Is anksto dekoju

Dautartė rašė...

Vilija,
tas kaitinimas orkaitėje, tai ne kas kitas, kaip pasterizacija – tas pats, kaip ir vandenyje.
Šaltus stiklainius reikia pastatyti į šaltą orkaitę ir įkaitinti iki 100 laipsnių, palaikyti (laikas priklauso nuo recepto, dažniausiai apie 5-15 min. nuo momento, kai stiklainiuose pasirodys oro burbuliukai t.y. vanduo/marinatas pradės virti), išjungti, išimti, stiklainius pastatyti aukštyn dugnu, palaukti kol atvės. Žodžiu tas pats, kaip ir puode su vandeniu.
Prieš metus šį padažą uždariau į mažus stiklainiukus (apie 80-100 ml), todėl laikiau minimaliai, apie 5 min.

Vilija rašė...

Ačiū,Dautarte,
as šiemet bandau visokias naujoves ir pasterizaciją žinojau tik kaitinant puode - vandenyje. Orkaitė tikrai palengvins darbą! Ačiū dar kartą už patarmus!

Dautartė rašė...

Nėra už ką :)
Dėl tos pasterizacijos orkaitėje, tai dar prisiminiau, kad kai kurie žmonės sako, jog visuomet į skardą reikia įpilti 2-3 cm vandens. Aš kartais įpilu, kartais ne. Skirtumo tarp stiklainių pasterizavimo su vandeniu ir be jo nepastebėjau.

Sparnuotis rašė...

Koks originalus pada=as - esu sužavėta. Būtinai išmėginsiu, kol dar slyvų galima rasti!

Anonimiškas rašė...

Dautarte, labai smaus receptelis ir jau pernai ji buvau nusiziurejusi, bet nedrisau gaminti. Priezastis labai paprasta - net negaliu isivaizduti (net teoriskai) druskos ir cukraus kieko ir santykio siame recepte. Gal visgi patartum? aciu is anksto!

Dautartė rašė...

Labai norėčiau pasakyti, kiek reikia cukraus ir druskos, bet tikrai negaliu – viskas priklauso nuo slyvų – jei slyvos rūgščios, cukraus reikės daugiau ir daugiau gali prireikti druskos, kad galima būtų subalansuoti skonį, jei saldžios – cukraus iš viso gali neprireikti. Rimtai. Gaminant tiesiog reikia ragauti ir žiūrėti, kada jums bus skanu.
Tam, kad tikrai „stovėtų“ reikia pasterizuoti – arba vandenyje, arba orkaitėje – aš padažus uždarau mažuose stiklainiukuose apie 100 ml, tai laikau orkaitėje apie 10 min. nuo tos akimirkos, kai temperatūra pasiekia 120C, po to leidžiu kiek atvesti, apverčiu ir pridengiu kokiu rankšluosčiu. Stiklainių niekada nepripildau iki pat viršaus, mažuose stiklainiuose visada palieku apie 1-2 cm vietos, dideliuose – iki 3-4 cm.

Anonimiškas rašė...

Aciu uz jusu demesi ir laika!

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų