2009 m. birželio 16 d., antradienis

Tuniso daržovių troškinys su avinžirniais

Pirmiausią dar kartą labai, labai norėčiau padėkoti Julei, kad parodė man šį nuostabų tinklaraštį - FatFree Vegan Kitchen. AČIŪ!! :)
Šiandien nuo pat ryto lyja, ir taip lyja, kad net nosies nesinori iškišti už namų slenksčio. Todėl reikėjo verstis su tuo, ką radau šaldytuve ;) O iš šaldytuvo tiesiai man į akis liūdnai žiūrėjo pusė baklažano ir nedidelė cukinija. Taigi ilgai negalvodama nusprendžiau pagaminti kažką panašaus į tuos kvepiančius daržovių troškinius, kurių negalėjau atsivalgyti Tenerifėje. Pradėjau ieškoti detalių ir akis užkibo už Tunisian Vegetable Ragout with Quinoa recepto. Aišku Tunisas – tai ne Kanarai, bet nieko, į Kanarų salas galiu ir kitą kartą grįžti ;)
Taigi, ko ten reikia? Aha... Baklažanai, cukinijos, pomidorai, svogūnai, česnakai, razinos ir avinžirniai. Hmmm... Valgis vienareikšmiai yra tolimas Provanso ratatouille arba itališkos caponatos giminaitis... Avinžirniai ir razinos žinoma ne ta pasaka, bet juk ir prieskoniai aiškiai prieš akis nupiešia arabiško prieskonių turgaus vaizdus, o ne viduržiemio jūros vynuogynus... Taip... Kur mano didelis peilis...
Su tokiomis mintimis kibau į darbą. Nors net gėda šio troškinio gaminimą vadinti darbu – supjaustyti daržovės ir tiek... Ar čia darbas? Malonumas :) Gamindama, šiek tiek pakeičiau receptūrą (kaip gi be to? ;)), bet nežymiai. Balandos žinoma neturėjau, todėl troškinys buvo suvalgytas gana liaudiškai – su sorų košę, manau, jog visai neblogai tiktų ir kuskusas arba bet kokia kitą gerai padažą sugerianti ir neutrali košė. Gaminimo metu paaiškėjo, kad jei nenoriu sušlapti lietuje, pomidorus reikia keisti pomidorų pasta, bei kad neturiu nei žiupsnelio kurkumos – įdėjau šiek tiek šafrano (juk sviestu košės nesugadinsi, ar ne?), o ir rūkytą papriką turiu tik aitrią, tai įbėriau paprastos paprikos miltelių, o vietoj harisos (kurios irgi neturiu) ar čili paprikos panaudojau ispanišką rūkytą aitriąją papriką. Troškinau be riebalų, bet kai tik atsikratysime beriebalinės dietos būtinai svogūnus, česnakus ir prieskonius pakepinsiu ant mažyčio kiekio alyvos (manau 1-2 v.š. pilnai užteks). Produktų derinys buvo kiek neįprastas, bet apie rezultatą negaliu pasakyti nieko blogo – labai kvapnus troškinys, labai įdomi skonių kompozicija. Gailiuosi tik vieno, kad įmečiau tiek mažai razinų – kokios jos skanios... Vyriausias valgytojas pasakė: „Kvepia taip, lyg tai ten yra mėsos“ ;D ir beveik išlaižė lėkštę. Būtinai gaminsiu dar ir nežinau, ar prie šio troškinio dar virsiu kokią košę – man asmeniškai buvo skanu ir be nieko, o ir suvalgyti tada galima žymiai daugiau ;P

Na ir vos nepamiršau apie dar vieną patiekalo privalumą – tai dar vienas patiekalas iš greito maisto kategorijos :)

Vaizdelis ir vėl gavosi nekoks... Gal kada nors pavyks gražiau nufotografuoti ;) Gražių nuotraukų ieškokite pas recepto autorę.

Taigi norint šiek tiek pakeliauti po Tunisą, reikės paimti (maždaug pagal originalų receptą su mano trigrašiu ;)):

1 baklažaną
2 cukinijas
1 didelį svogūną
4 skilteles česnako
1 skardinę (400 g) konservuotų avinžirnių
1 skardinę (400 g) pomidorų savo sultyse arba kelių šviežių pomidorų
1/4 stikl. razinų

ir prieskonius:
2 a.š. romos kmynų (kumino)
1,5 a.š. rūkytos paprikos miltelių
0,5 a.š. kurkumos
1/4 a.š. kvapniųjų pipirų
1 cinamono lazdelę arba apie 0,5 - 1 a.š. malto
1-2 a.š. harisos arba čili pipirų (arba pagal skonį)
0,5 a.š. druskos (arba pagal skonį)
1-2 v.š. aliejaus arba alyvuogių alyvos
šiek tiek daržovių sultinio

Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustyti (svogūną galima ir stambiai – pagal skonį). Baklažaną supjaustyti griežinėliais, pasūdyti, palikti apie 20 min., nusausinti sultis. Cukinijas supjaustyti pusgriežinėliais. Įkaitinti keptuve ir aliejuje trumpai pakepinti svogūną ir česnakus, įberti prieskonius, o po kokios minutes pridėti ir kitus ingredientus (be avinžirnių). Viską užpilti sultinių. Troškinti apie 20 min. Gale įdėti avinžirnius, patroškinti dar kokias 5 minutes. Viskas, galima valgyti :)

Paruošimo būdas pagal dr. Budwig dietą:
Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustyti (svogūną galima ir stambiai – pagal skonį). Baklažaną supjaustyti griežinėliais, pasūdyti, palikti apie 20 min., nusausinti sultis. Cukinijas supjaustyti pusgriežinėliais. Puode mažame vandens kiekyje trumpai patroškinti svogūną ir česnakus, įberti prieskonius, o po kokios minutes pridėti ir kitus ingredientus (be avinžirnių). Viską užpilti sultinių. Troškinti apie 20 min. Gale įdėti avinžirnius, patroškinti dar kokias 5 minutes. Viskas, galima valgyti :)

4 Comentários:

Milda rašė...

As gaminu labai panasu troskini tik jis vadinasi 'marokietiskas darzoviu troskinys', o priekoniuose pagrindini vaidmeni groja cinamonas ir muskatas :))

Milda rašė...

prieSkoniuose :)

rusvaplaukė rašė...

valio valio, džiaugiuosi tikrai tikrai labai, kad nuoroda pravertė :)

Dautartė rašė...

Žiupsnelį, o ar tas marokietiškas daržovių troškinys yra tavo tinklaraštyje? Sudomino tas cinamonas su muskatu.

Julė, aš irgi baisiai džiaugiuosi, kad turiu šią nuorodą :)

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų