2010 m. lapkričio 18 d., ketvirtadienis

Gyvenimas lyg TGV ir tinginių balandėliai

Šiais sušio, pastos, curry ir panašių egzotinių patiekalų laikais tapo kažkiek nemadinga valgyti tai, ką ruošdavo mums mūsų mamos arba močiutės. Tik kartais viešėdami pas mamą galime tyliai pasimėgauti vienu kitu balandeliu ar cepelinu. Kodėl negaminame? Pernelyg sudėtinga, pernelyg daug laiko, pernelyg daug darbo...

Nors viena iš mano svajonių slepiasi po kodiniu pavadinimu „slow life“, kol kas nesu kitokia negu 99% mano pažįstamų ir mano gyvenimas nuolat vis kažkur skuba lyg prancūziškas TGV traukinys... Vos prasideda metai, o jau vėl reikia kepti meduolius ir puošti kalėdinę eglutę. Šiandien noriu su jumis pasidalinti vienu iš receptų, priklausančių kategorijai „mažai darbo, tinka juodai deinai“.

Tinginių balandėliai yra tokie pat skanūs, kaip mamos gaminti balandėliai, tik daug greitesni ir paprastesni, nes nereikia terliotis su kopūstų lapais. Skonis klasikinis. Todėl drįstų teigti, kad jei tik mėgstate balandėlius, šitie jums tikrai patiks.

„Balandėliai“ buvo gaminti Oranžiniai savaitei, bet taip ir nespėjau juos įdėti.


Tinginių balandėliams reikės:

0,5 vidutinio dydžio kopūstų gūžės
0,5 kg maltos mėsos (kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinio)
100 g nevirtų ryžių (1 maišelis)
1-2 svogūnų
1 morkos
2 kiaušinių
druskos, juodųjų pipirų
pomidorų pastos
sultinio arba vandens
krapų (nebūtina)
grietinės (nebūtina)*

Ryžius išvirti ir išmaišyti su mėsa, kiaušiniais bei smulkiai supjaustytu 1 svogūnu. Pagardinti druska ir pipirais. Kopūstą smulkiai supjaustyti (palikti kelis lapus) ir sumaišyti su mėsos masę. Formuoti cepelino dydžio kotletus ir apskrudinti juos ant gerai įkaitintos keptuvės.
Puodo dugną iškloti kopūstų lapais. Morką sutrinti ant burokėlių tarkos, likusi svogūną supjaustyti. Į puodą ant kopūstų sluoksniais dėti „balandėlius“, svogūną, morkas ir krapus. Viska pridengti 1-2 kopūstų lapais. Atskirai sumaišyti sultinį arba vandenį su pomidorų pasta. Padažu užpilti „balandėlius“. Troškinti apie 40 minučių.


* Kai kurie žmonės neįsivaizduoja sau balandėlių be pomidorų ir grietinės padažo, tuomet arčiau troškinimo pabaigos į puodą reikia įpilti grietinės ir karšto padažo iš puodo mišinį. Jei mėgstate tirštą padažą, galite į tą mišinį įdėti šiek tiek miltų.

Pastaba:
Šie „balandėliai“ puikiai atlaiko šaldymą. Jei planuojate tai padaryti, tai palikite daugiau laisvų kopūstų lapų ir paruoškite daugiau padažo, kad po to užtektų visoms porcijoms.

7 Comentários:

Viktorija rašė...

Aš gaminu namie ir tinginio balandėlius, ir cepelinus, ir kugelį. Tik kažkodėl į savo tinklaraštį, dažniausiai tokių receptų nededu, nes atrodo, kad tokius patiekalus ir taip visi moka gaminti. Dabar susimasčiau, gal veltui :)

Dautartė rašė...

Manau veltui :) Nes kartais šeimininkės turi kažkokias savo gaminimo subtilybes, apie kurias kiti gali net nenutuokti. Aš su malonumu skaitau tokius „banalius“ receptus.

Iš kitos pusės tinklaraštis yra toks savotiškas autoriaus gyvenimo paveikslas „ką valgau tuo ir vaišinu“, kitaip būtų kaip ir nesąžininga – skaitytojams gali susidaryti įspūdis, kad autorius gamina vien tik tokius „aukštos virtuves“ patiekalus ir nevalgo paprastų cepelinų, blynų ar kotletų. Čia aišku vien tik mano nuomonė, kiekvienas turi savo viziją.

Asta rašė...

Aha, aš irgi pastebėjau, kad tie patiekalai, kur tikrai paprasti ir gaminami tikriausiai beveik visur oi, kaip dažnai, blog'ų nepasiekia. Kaži kur reiktų rasti pieniškos makaronų sriubos receptą, paprasčiausius kotletus ar tuos pačius cepelinus :) Bet ir pati, kažkadaise paprasčiausią tinginio receptą talpindama, sudvejojau, ar čia viskas gerai, ar ne per kvailas/žemas/neįdomus lygis kitiems atrodytų. Nors pati visiškai pritarčiau tavo nuomonei, Dautarte, kad labai reikia ir tokių patiekalų, receptų :) Užskaitau idėją labai :D

Dautartė rašė...

Asta, aš irgi manau, kad reikia. O tinginys visai nekvailas/nežemas/ir pan. Labai geras desertas. Taip pat aibė kitų patiekalų. Tikiuosi, kad kiti tinklaraštininkai nelaikys gėda parodyti savo kotletus ar tinginius :)

Prieš kokius metus nusprendžiau pagaminti tinginį, recepto neturėjau (paskutinį kartą gaminau prieš kokius 20 metų), ieškojau Internete – gerai, kad ne visi tinklaraštininkai valgo vien tik triufelius ;)

Be to, prieš kurį laiką paaiškėjo, kad mano močiutės pieniška sriuba su vermišeliais yra grynai indiškas patiekalas :) (Jūratė iš Virtuvės su indišku prieskoniu apie jį rašė). Jei tik mano močiutė žinotų... Apsijuoktų :) Juk ji net nežinojo, kas yra ta Indija... Papasakojau mamai, labai nustebo, bet patikėjo, kai parodžiau Jūratės įrašą :)

S rašė...

Skanūs balandėliai, tik mano atveju gavosi daugiau troškinys nei balandėliai - gal kopūstus per stambiai pjausčiau, kad nelabai man tie kotletai formavosi :D

Anonimiškas rašė...

Skanu, bet ir man nesiformavo, visiškai sutežę kukuliai, pusė jų troškiniu virto dar keptuvėje, įdomu, ką čia dar įdėjus tokio, kad sutvirtėtų, bet išlaikant sveiku patiekalu, be miltų krakmolo ir panašiai

Dautartė rašė...

Kopūstus reikia pjaustyti kuo smulkiau. Be to, dar reikia atitaikyti kopūstų kiekį. Žinau, kad ”vidutiniška kopūstų gūžė” nėra itin tikslus parametras, bet kažkaip niekada tiksliau nepažiūrėjau, kiek ten tų kopūstų patenka į tą faršą.
Faršas gaunasi toks gana „švelnus“ ir elgtis su balandėliais reikia labai, labai atsargiai, ypač apkepant keptuvėje. Šiek tiek pagerinti „sukibimą“ galima kiaušiniais – kaistant jie sutvirtins balandėlius.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų