2009 m. birželio 29 d., pirmadienis

Vasaros skonis arba braškių gaspacho

Pagaliau galiu pasakyti: „Atėjo vasara!“. Mano vasara prasideda kartu su pirmu kvepiančio gazpacho šaukštu. Nežinau kodėl, bet kai pirmą kartą Maljorkoje paragavau šios tradicinės ispaniškos sriubos, pasijutau lyg tai ragaučiau vasaros. Joje buvo paprikoje paslėpto saldumo, ir švelnios pomidorų rūgštelės, ir česnako bei svogūno pikantiškumo, o visą tai puikiai vienijo ir apgaubė savo šviežiu aromatu agurkas. Ar vasara gali turėti kitą skonį?

Gazpacho. Yra tiek šios sriubos rūšių, kad galima labai ilgai apie jas kalbėti ir jas ragauti. Viskas priklauso nuo to, ką išradingoji šeimininkė šį kartą įmetė į puodą su gazpacho bazė, be kurios sriuba negali būti vadinama gazpacho. Tradicinė gazpacho bazė sudaro duona, alyvuogių alyva, česnakai ir vanduo. Iki šiol nėra iki galo žinoma ar pirmą gazpacho pagamino romėnai ar arabai, bet yra žinoma, kad seniausiuose gazpacho be pagrindinės bazės dažnai būdavo riešutų – viena iš seniausių gaszpacho rūšių yra migdolų gazpacho – ajoblanco. XVI amžiuje buvo pradėta ruošti sriubą su daržovėmis. Kas įdomu labai ilgai joje nebuvo pomidorų, jie paplito tik XVIII a. pabaigoje ir tuomet pradėta juos dėti į gazpacho. Nuo pat pradžių ši sriuba buvo labai vertinama už savo pigumą bei didelį energijos kiekį, kurį alyvos dėka suteikdavo valgytojams. Kaip ir daugelis kitų savo paprastume nuostabių valgių – tai buvo vargšų žmonių maistas. Dar kartą galime įsitikinti, kad viskas, kas genialu – paprasta :)

Šį kartą mano vasarą atėjo su kiek neįprasto, bet tikrai labai vasariško gazpacho skoniu. Šiandien pagaminau braškių gazpacho, kurį tiesą pasakius, dėl vieno iš pagrindinių ingredientų (duonos) nenaudojimo negalima pavadinti tikru gazpacho, bet su tokiu pavadinimu jį radau, su tokiu ir jums perduodu. Šis variantas tikrai yra vertas dėmesio.


Taigi norint paragauti vasaros reikės (proporcijos mano):

0,5 saldžios raudonos paprikos
1 didelio pomidoro
1 vidutinio dydžio agurko
0,5 svogūno
2 skiltelių česnako
apie 200 g braškių
vandens arba pomidorų sulčių
alyvuogių alyvos
balzaminio arba paprasto vyno acto
druskos
pipirų

Daržoves supjaustyti ir kartu su braškėmis bei kitais ingredientais pertrinti blenderiu. Paragauti. Sriuba jokių būdu negali būti pernelyg braškinė, braškės suteikia jai tik tokią vasarišką gaidelę. Prieš valgant, būtinai kelias valandas leisti pastovėti šaldytuve. Sriuba turi būti labai šalta. Galima papuošti braškėmis.

Pastaba:
Nuotraukoje yra krapų šakelė. Net nustebau, kaip labai krapai tiko prie šio sriubos varianto.

Seja o primeiro a comentar

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų