2009 m. sausio 28 d., trečiadienis

„Aš nesu narkomanas!“ arba aguonų pyragas be miltų

Taip pasakė mano draugės vyras-prancūzas, kai ji pirmą kartą Prancūzijoje ruošė Kalėdas ir iškepė aguonų pyragą :) Taigi, jei tam, kad tapti narkomanu, užtektų aguonų pyrago, tai galiu pasakyti, kad esu narkomanė ;), o kartu su manimi ir kelios daugmilijoninės šalys pvz. mūsų Lietuva – neprisimenu nei vienų Kalėdų be aguonų :), arba Lenkija, kurioje aguonų pyragai kartu su sūrio pyragais yra nacionaliniai desertai ir be jų jokios šventės tiesiog neateina, o Poznanės gyventojai lapkričio 11 d. t.y. šv. Martino, Poznanės globotojo, dieną kepa net specialius trikampio formos mielinius pyragėlius su baltomis aguonomis – tokius pyragėlius galima nusipirkti tik kartą per metus.

Šį pyragą dedikuoju trims žmonėms: mano Mielajam bei Forellei ir jos draugei :)

Šiam nuostabiam pyragui reikės:

200 gr. aguonų
0,5 stikl. cukraus
125 gr. sviesto
5 kiaušiniai
3 v.š. medaus
1,5 v.š. džiūvėsėlių
1 a.š. kepimo miltelių
Razinos, riešutai, cukatai ir t.t.

1. Aguonas užpilti pienu ir vandeniu, virti apie 30 min. Perkošti. 2-3 kartus sumalti mėsmale.
2. Sviestą gerai ištrinti su medumi, cukrumi ir kiaušinių tryniais.
3. Pridėti džiūvėsėlius, kepimo miltelius, razinas (jei buvo labai sausos, prieš dedant į tešlą 15 min. pamirkyti karštame vandenyje) bei riešutus.
4. Baltymus išplakti iki standžių pikų ir labai atsargiai, po truputį įmaišyti į masę.
5. Kepti apie 50 minučių +/- 200C karštumo orkaitėje.
6. Atvėsusį pyragą aptepti šokolado glaistu arba apibarstyti cukraus pudra.

Pastabos:
- 23 cm skersmens torto formoje pyragas gaunasi maždaug 6-7 cm aukščio.
- Sausas aguonas galima sumalti iki „miltelių“ kavos malimo mašinėle – mažiau vargo, nes nereikės aguonų virti ir malti mėsmale. Tokių būdu susmulkintos aguonos naudojamos, kaip miltai.
- Cukraus ir medaus proporcijas galima keisti. Jei mėgstate saldesnius kepinius, padidinkite cukraus kiekį iki 1 stiklinės.

6 Comentários:

Forelle rašė...

Kaip malonu, kad tokį skanėstą man dedikuoji, aišku būtų geriau nors trečdalį pyragėlio gaut :D Aš vis dar bręstu šiam pyragui, bijau kad teks vienai valgyti. Kiek čia jo maždaug išeina?
Kepiniuose, man labiau patinka aguonas išmirkyti, o tada sumalti, negu, kai būna jau sumaltos sausos. Skirtumas tikrai jaučiasi

Dautartė rašė...

Geriems žmonėms malonu dedikuoti :) Gabaliukų deja jau nebėra :( Sekmadienį kepiau, tai jau visi suvalgyti. Bet ateityje, kas žino... kas žino... ;)
Kepiau 23 cm skersmens torto formoje, pyragas gavosi maždaug 6-7 cm aukščio. Buvo gana purus, kitą kartą kepsiu be kepimo miltelių. Dėl aguonų sutinku – virtos ir maltos yra skaniau, negu maltos sausai, bet kartais nėra laiko ar noro žaisti su aguonų virimu bei malimu, tada situaciją gelbsti sausai maltos ;)

Vilma rašė...

Dautarte, o jis nesigauna birus? T.y. ar išeitų jį perpjauti ir pertepti grietinės kremu?

Dautartė rašė...

Vilma, jei kepsi su sausai maltomis aguonomis (kaip aš ;)), tai nesigauna birūs, konsistencija kaip normalaus pyrago, laisvai galima perpjauti ir pertepti. Jei bus su virtomis ir maltomis, tai greičiausiai nepavyks pertepti, bet manau, kad ir nereikės, nes tokio tipo pyragai dažniausiai būna gana drėgni.

Vilma rašė...

Dautarte, supratau. ;) Tuomet linkstu prie virtų ir maltų aguonų varianto...

Gintarė rašė...

ech...labai gaila, kad nera foto...megstu receptukus su foto...o po to stebiuosi, kodel apslampa krutine che che che..ogi nuo seiliu tekejimo :)))))

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų