2008 m. lapkričio 3 d., pirmadienis

Kaimiškas italų pyragas su obuoliais

Obuolių savaitę norėčiau užbaigti saldžiai ir kvapniai, nors ir neįprastai (bent jau man). Kai pavasarį pirmą kartą knygoje "Italų virtivė" perskaičiau šį receptą, pajutau, kad kažkas jame yra ne taip... Perskaičiau dar kartą ir supratau – jame nėra cinamono! Tai mane, nuo vystyklų pripratusią prie amžino derinio obuoliai + cinamonas, ir suintrigavo. Citrinos... Labai itališka... Nuo to antro recepto perskaitymo žinojau, kad būtinai noriu paragauti šio derinio. Bet pavasaris nebuvo geriausiai obuolių pyragų momentas ir receptas ramiai sau gulėjo... iki vakar...
Pyragas yra daromas akimirksniu ir be jokio vargo. Labai patiko, kad obuoliai liko gana stangrus, nors ir buvo visiškai iškepę. Šermukšnių uogienę, kurią vietoj abrikosų džemo panaudojau glazūravimui, savo kartele įdomiai perlaužė pyrago saldumą. Vienareikšmiai buvo nutarta, kad pyragas skaniausias, kol dar truputi yra šiltas.

Šiam citrinų ir obuolių pyragui pagaminti prireiks:

125 g sviesto
100 g cukraus
1 citrinos žievelės
2 kiaušinių
Žiupsnelio druskos
250 g kvietinių miltų
1/3 stiklinės pieno
2 a.š. kepimo miltelių
4 vidutinių obuolių
2 v.š. citrinos sulčių
3 v.š. abrikosų džemo
1 v.š. karšto vandens

Obuolius nulupti. Kiekvienos obuolio puselės arba ketvirčio (jei obuoliai buvo didesni) vieną pusę įpjauti taip, kad pasidarytų grotelės. Aplakstyti citrinos sultimis.
Minkštą sviestą plakti su cukrumi iki pasidarys purus kremas. Pridėti nutarkuotą nuo citrinos žievelę (be balto sluoksnio!) ir išmaišyti. Plakant po vieną pridėti kiaušinius, o po to miltus, druską ir kepimo miltelius. Išmaišyti iki masė taps vientisa ir išpilti ją į formą, išteptą sviestu ir išbarstytą miltais. Ant tešlos išdėlioti obuolius. Formą įdėti į įkaitinta iki 180C orkaitę ir kepti apie 45 min.Išėmus, dar karštą pyragą glazūruoti džemo ir karšto vandens mišinių.

Pastabos:
- Nesaldi šermukšnių uogienė, kurią įprastai naudoju, kaip priedą prie mėsos, buvo geras pasirinkimas. Manau, kad abrikosų džemas būtų persaldus.
- Kitą kartą imsiu rūgštesnius obuolius pvz. antoninius, šį kartą obuoliai buvo pusiau saldus.
- Į tešlą įpyliau apie 3 v.š. citrinų sulčių, kad būtų labiau citrininė ;)

5 Comentários:

Egle B rašė...

Labai megsta italai citrinas visur, iskaitant ir pyragus. Mano vyriskis galvoja, kad citrina apskritai yra absoliutus geris, tinkantis prie bet kuo ir bet kada :)

Dautartė rašė...

Absoliutus, gal ir ne, bet be abejo didelis gėris :)
Aš jau kurį laiką atrandu vis naujus citrinų panaudojimus. Žuvis ir pyragai nestebino – klasika, bet pvz. citrinų sriuba, rusiška mėsinė solianka, pupelių bretoniškas troškinys, citrinomis įdaryta višta ar bolognese padažas su citrinos žievele buvo labai pozityviais atradimais. Skaniausiu atradimu buvo Višta piene Jamie Oliverio... Gal reikės pagalvoti apie „Citrinų savaitę“ 52 skaniuose savaitėse... Tavo vyras apsidžiaugtų ;)

Egle B rašė...

višta piene? ta prasme, karvės piene? :o
Jamie Oliver kepu vištą farširuotą žolelėm, česnaku ir apvirta bei subadyta citrina. Gaunasi visad skaniai.
Geriausias dalykas iš citrinų yra itališkas limoncello. Naminis jis nerealaus skonio, ypač jei iš naminių citrinų gamintas

Dautartė rašė...

Būtent karvės piene :) Labai švelnu ir skanu gaunasi. Šiandien gaminsiu, tai vakare aprašysiu.
O gal turi gerą limoncello receptuką? Jau ilgai ieškau... Gal pavyks gauti tas dideles citrinas, nes girgėjau, kad tokios mažos netinka...
O ta višta su česnakais ir citrina irgi labai skaniai skamba... Ar tavo bloge yra receptukas?

Egle B rašė...

Lauksiu aprašymo, nes labai jau netikėtai skamba :)

Limoncello gamina anyta, bet jau tiksliai nežinau. Grubiai tik tiek, kad citrinas namines nevaškuotas užpila 90% spiritu. Kai atvyks į svečius, paklausinėsiu kaip ten kas.

Vištos su citrina bloge nėra, receptas šitas http://www.jamiesdinners.com/popups/recipe.php?m=3&r=7

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų