2009 m. lapkričio 14 d., šeštadienis

Tikro rudens atstovas arba moliūgų keksas su spanguolėmis

Šis keksas iš karto man pasirodė tikru rudeninės virtuvės atstovu, jis lyg mojuoja dideliu lozungu „Ruduo! Ruduo!“. Viskas jame yra rudeniška – ir produktai – moliūgas bei spanguolės, ir klevo lapus primenančios spalvos, ir šiltas, sodrus, bet jokių būdu nelengvas ir negaivus prieskonių aromatas. Tai labai jaukus rudeninės saulės gabalėlis su spanguolėmis, puikiai pralaužiančiomis saldžią idiliją ir suteikiančiomis jam gyvybės bei energijos. Labai rekomenduoju! :)

Kelios techninės pastabos. Kadangi tešlą yra gaminam pagal vieną iš keksiukų gaminimo technologijų, tai labai svarbu yra tam tikrus veiksmus atlikti savo laiku ir gale ilgai nemaišyti tešlos, nes keksas gali gautis „guminis“. Tai yra vienas iš tų kepinių, kurie gerai atlaiko užšaldymą. Todėl nebūtina suvalgyti iš karto viso (kilogramai, kilogramai! ;)), dalį galima paslėpti juodai dienai šaldiklyje ;)
Keksas buvo pagamintas Spanguolių savaitei, bet nespėjau jo įdėti.

Norint pajusti rudens skonį, reikės:

3 1/2 stikl. miltų
1 v.š. kepimo miltelių
1 a.š. sodos
1/4 a.š. druskos
2 a.š. malto cinamono
1/2 a.š. malto imbiero
1/2 a.š. maltų kvapniųjų pipirų arba muskato riešuto
1/2 a.š. malto kardamono
2 a.š. vanilės ekstrakto
3 kiaušinių
1 2/3 stikl. cukraus (galima mažiau)
1/2 stikl. neutralaus skonio ir kvapo aliejaus
1 1/3 stikl. kefyro
450 g moliūgo tyrės (Kaip pasigaminti? Žiūrėti čia)
200 g spanguolių (šviežių arba užšaldytų)
150 g graikiškų riešutų (smulkiai supjaustyti)

Sviesto formos tepimui.
Didelės apvalios formos su skyle centre arba dvejų kvadratinių formų keksams.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
2. Kepimo formą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais arba džiūvėsėliais.
3. Spanguoles nuplaukite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Jei naudojamos užšaldytos, tai nereikia jų atšaldyti.
4. Į vieną dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, sodą ir prieskonius.
5. Kitame dubenyje gerai išplakite kiaušinius su cukrumi, įpilkite kefyrą, vanilės ekstraktą, moliūgo tyrę ir aliejų, gerai išmaišykite.
6. Miltus su prieskoniais įdėkite į skystą masę ir greitai pamaišykite. Nereikia, kad būtų idealiai.
7. Į tešlą įdėkite spanguoles ir riešutus ir vėl greitai permaišykite. Viską reikia daryti labai greitai ir ilgai nemaišyti, nes keksas gausis guminis.
8. Tešlą perpilti į kepimo formą. Kepti apie 1 val. - 1 val. 10 min., tikrinti dantų krapštuku arba degtuku.
9. Išėmus, atvėsinkite keksą ir apibarstykite jį cukraus pudra.


Šaltinis: Голая Еда

7 Comentários:

Forelle rašė...

Bus išbandyta. Atrodo, kad net skonį jaučiu: saldus moliūgas su rūgščiomis spanguolėmis. Tik dabar laiko tereikia surast

Unknown rašė...

Kad man tokio keksiuko gabaleli prie velyvo ryto arbatos, kuria kaip tik dabar gurksnoju ziuredama i tavo nuotrauka... Atrodo labai gardziai! Prie progos bus isbandytas :o)

Sparnuotis rašė...

Turiu 3didelius moliūgus, nekantriai laukiančius kas su jais bus nuveikta, tad manau, šis keksas būtinai bus išmėgintas!

Dautartė rašė...

Lauksiu jusu atsiliepimu :)

Evelina rašė...

Nelabai supratau, kam reikia pilti kefyrą, o poto ilgiau kepti? Morkų pyragui nereikia jokių kefyrų, o jis ir iškepa greičiau- nereikia garinti skysčių. Ar dėl to pyragas gaunasi minkštesnis, puresnis?
Aš kepiau du kartus. Neturėjau kefyro, įdejau trupti grietinės, o kitą kartą užsimiršau ir išvis iškepiau pagal morkų pyrago principą- puikiai gavosi. Tai ar verta tą kafyrą pilti?

Dautartė rašė...

Evelina, pirmas atsakymas kuris taip ir sukasi ant liežuvio yra „nes tai nėra morkų pyragas ir toks yra šitas receptas“ ;) Nežinau su kokiu morkų pyrago receptu lygini, bet tai ir nesvarbu. Šis keksas yra gaminamas pagal keksiukų gaminimo technologiją, o kefyras reikalingas tam, kad sureaguotų su soda. Jei išmesime kefyrą, tai pirmiausią pakeisime tešlos ingredientų balansą, o antra soda neturės jokio rūgštaus produkto ir reakcija neįvyks taip, kaip turėtų įvykti.
Dėl „skysčių garinimo“, tai nelabai suprantu, kame yra problema. Nematau jokio kepimo laiko skirtumo tarp šio kekso ir kitų panašių kepinių – panašiam tešlos kiekiui visada reikia maždaug 1 val.
Džiaugiuosi, kad tavo eksperimentiniai pyragai gavosi labai skanūs, bet ar jie buvo tokie pat kaip pagal originalų receptą? Tikrai įdomu.

Anonimiškas rašė...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk casino bonus[/url] check the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]casino online[/url] free no deposit bonus at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino online
[/url].

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų