2009 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Saule kvepiantys namai arba pomidorų džiovinimas

Kai viduje apsigyvena kažkoks nepaaiškinamas liūdesys, norisi tapti tokia mažyte ir nematoma bei pasislėpti kur nors kamputyje... Kai kažkur dingsta noras su kuo nors bendrauti, ką nors gaminti... Kai visa fantazija ir gabumai kažkur dingsta... Telieka garsiai kelis kartus sau pakartoti, kad esi suaugusi, atsakinga ir uždrausti išmesti kelis kilogramus nuostabių kvepiančių pomidorų, kurie jau kelias dienas liūdnai guli ant virtuvinio stalo. Pasakiau. Dabar mano namai pasakiškai kvepia karšta žolelėmis pagardinta saule :) Nors noras nusišypsoti puodams ir keptuvėms vis dar kažkur tai bastosi, bet tas kamputis jau pasidarė kiek per niūrus. O tai jau šis tas :)


Norint padovanoti savo namams šiek tiek kvapnios saulės reikia turėti pomidorų. Geriausiai tinka tokie nedideli, pailgi, mėsingi ir labai, labai kvapnūs pomidorai. Juos reikia nuplauti, nusausinti, supjaustyti per pusę arba ketvirčiais, pašalinti sėklas. Skardą rekomenduoju iškloti aliuminio folija (blizgančia puse į viršų), ant jos dėti pomidorus odele į apačią, apibarstyti žolelėmis (bazilikas, raudonėliai ir t.t., galima šviesiais ar džiovintais) ir stambia druska. Orkaites negalima visiškai uždaryti, džiovinti 8-10 valandų apie 50-70C temperatūroje. Džiovinimo laikas priklauso nuo pomidorų dydžio. Išdžiuvę pomidorai turi likti gana elastingi. Tuos pomidorus, kuriuos pavyko apginti nuo suvalgymo (kokie jie skanūs!), sudėti į stiklainius įmesti česnako skiltelių, žolelių ir užpilti karsta, bet neverdančia alyvuogių alyva (nebūtinai turi būti pirmo spaudymo, tinka ir pigesnės rūšis), uždaryti ir apversti stiklainius.



Karštą vasarą galima bandyti džiovinti saulėje (ar mūsų kraštuose užteks tos saulės?), tik reikia neužmiršti, kad kiekvieną dieną vakare būtina skardas įnešti į sausą patalpą, kad pomidorai neprisigertų rasos. Taip pat džiovinimui galima panaudoti elektrinį džiovintuvą.

Apie kitą džiovintų pomidorų komservavimo būdą galima paskaityti pas Eglę.

17 Comentários:

Egle rašė...

Aš taaaaaip laukiau šio įrašo :) Ir sulaukiau :) ačiū ;)

Forelle rašė...

Aš su elektriniu džiovinu. Fantastiški pomidorai. O kokių žolelių dedi?

Kaspinėlis rašė...

Tuoj nualpsiu...Merginos, perkam kepalą Ciabattos ir į svečius.. kas su manim ??a? :)) čia liūdesiui nė pro kur nebelieka įlįsti.. :) Šaunuolė..

Neringa rašė...

Super! Saunuole, as irgi jau susikaupus pomidoru dziovinimui, bet nerandu pailgu pomidoru :(

rūtuliukas rašė...

jėga!! Nuostabiai :)

Unknown rašė...

Ohoo :))) Labai smagiai viskas čia :))) Šaunuolė :)

Milda rašė...

Super! Isivaizduoju kaip skanu. O jei dar su naminiais pomidorais is siltnamio.. niam.. :)

Dautartė rašė...

Ačiū, Merginos! :)

Egle, kaip gerai, kad parašei... Buvau pamiršusi apie Tavo džiovintų pomidorų marinavimo būdą. Reikės dar kelias partijas išdžiovinti :)

Forelle, žolelės eina tos, kurios yra po ranka ;) Šį kartą apibarsčiau bazilikais ir čiobreliais, o į stiklainį įdėjau rozmarino.

Forelle rašė...

Aš apibarsčius žolelėmis, į stiklainį įdėdavau tik česnako, reiks dabar kokią žolę dar įkišti, jeigu pasitaikys po ranka, nes pomidorų vėl atsivežiau, džiovinsim toliau :)

Dautartė rašė...

Forelle, sutinku, būtinai reikia džiovinti. Džiovintų pomidorų mažai nebūna :)))

girlia rašė...

labai smalsu, kokia iseiga sito gerio? na, kiek iseina is tu dvieju bleku pomidorciku? ir kiek mazdaug aliejaus susinaudoja?

Dautartė rašė...

Girlia, geras klausymas... Žinai, kad niekad neatkreipiau dėmesio į išeigą? Tikrai... Kažkaip viskas visada vyko kartu su kitais dalykais ir nežiūrėjau, kiek ten tų stiklainių „siunčiau“ į rūsį.
Užrašiau užduotį naujam sezonui ;)

Anonimiškas rašė...

Palaukai ta,kuri parase: nualpsiu...na nerealus pasakojimas ir pomidoriukai:) Perkam ta Chiabatta ir isiprashom i sviecius panevaliu:)

karmela rašė...

Sveiki. O kokia funkcija reiketu orkaiteje nustatyti?

Dautartė rašė...

Karmela, funkcija nera svarbi. Svarbi yra temparatura (50-70 laipsniu) ir pravertos dureles.
Mano orkaite yra dujine ir labai, labai sena - kaitinimas tik is apacios, be jokiu priedu.
Jei orkaiteje yra konvekcija, kuri bus naudojama, tai temperatura reiketu sumazinti iki kokiu 40-50 laipsniu.

Snieguole rašė...

Nereali ideja ir fainas receptas, siandien jau parsiveziau naminiu pomidoru ir kimbu i darba. Kazkur skaiciau, kad orkaiteje su ventiliatoriumi pomidorai greiciau isdziusta - bandysim )))

Mhmm rašė...

Savi aisku lieka savais, bet itariu, jog nusipirkti parduotuveje iseina kur kas pigiau :)

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų