2009 m. rugpjūčio 17 d., pirmadienis

Naujas seno patiekalo pavadinimas – šakšuka

Gyveni ir mokaisi... Užvakar sužinojau, kad nuo seno gaminta kiaušininė su pomidorais visai ne šiaip sau kiaušinine su pomidorais, o ilgą istoriją turinti šakšuka. Ar tik man šio paslaptingo žodžio skambėsis primena pasaka apie Ali-Babą ir 40 plėšikų? Paklausiau Google ir supratau, kad visai teisinga ta mano asociacija. Šakšuka arba čakčuka (dar kitaip shakshouka, shakshuka arba chakchouka, o rusiškai – шакшука ir чакчука) – tai Vidurio Rytų šalyse (Jemene, Tunise, Maroke, Izraelyje) gerai žinomas patiekalas. Panašų valgį turi ir Turkijos bei Lotynų Amerikos gyventojai – turkiškas vadinasi menemen, o tas iš už vandenyno - huevos rancheros (ne, tai neskamba taip, kaip mums norėtųsi! :D) Be to, jei mano atmintis nešlubuoja, tai kažką panašaus valgėme ir Bulgarijoje. Žodžiu, pirmyn į šiltus kraštus! ;)

Be jokių abejonių šį patiekalą galima priskirti prie „receptų tiek, kiek šeimininkių“ patiekalų grupės, todėl jokių būdų nepretenduosiu, kad šitas yra vienintelis ir pats teisingiausias ;) Iš kitos pusės – kiekvienas gali pagaminti savo _teisingiausią_ šakšuką (oi, kaip man patinka šis žodis ;)). Kiek supratau, skaitydama skirtingus receptus, yra keli būtini ir nepakeičiami ingredientai – kiaušiniai, pomidorai, alyvuogių alyva, druska ir pipirai. Visi kiti – tai regiono, fantazijos (o gal ir šaldytuve esančių produktų) bei skonio reikalas ;)

Šeštadienio pusryčiams pagaminau tokį „skurdžiausią“, bet tikrai neprasčiausią (juk mažiau yra daugiau!) šakšukos variantą. Nuotraukų nėra – išdavikas fotoaparatas pasakė, kad be maisto jis atsisako dirbti (kur aš tai jau girdėjau?). Tad gal kitą kartą, kuris (bent jau taip manau) bus gana greitai – ieškodama informacijos perskaičiau šitą straipsnį ir vėl užsinorėjau šakšukos... Mums labiausiai patinka valgyti su duona, marinuotais agurkais su čili ir taure sauso balto vyno (na ir kas kad ryte geria tik aristokratai arba degeneratai? Na tinka tas vynas prie šašukos... Tiesiog tinka!)

Norint sužinoti, kas slepiasi po šiuo paslaptingu pavadinimu, reikės paimti (variantas minimumas):

4 kiaušinių
4 didelių ir labai, labai sunokusių pomidorų
1 vidutinio dydžio svogūno
2-3 didelių skiltelių česnako
Žolelių (baziliko arba raudonėlio arba ... arba nors šviežių petražolių lapų)
Prieskonių (druskos, juodųjų pipirų, žiupsnelio cukraus – čia minimumas, be to galima pagardinti pvz. romos kmynais t.y. kuminu, aitriąja paprika ir t.t. pagal skonį)
Alyvuogių alyvos

Smulkiai supjaustyti svogūną ir česnakus ir pakepinti/patroškinti alyvoje. Pomidorus nulupti (bus lengviau, jei pomidorus keliolikai sekundžių užpilsime verdančiu vandeniu, po to įmesime į šaltą ;)), supjaustyti kubeliais, galima pašalinti sėklas. Pomidorus įdėti į keptuvę, pagardinti druska, pipirais, cukrumi, įdėti smulkiai sukapotas žoleles ir troškinti apie 20 min., kol padažas labai sutirštės (atsargiai padažas „spjaudosi“). Tirštame kvapniame pomidorų padaže reikia padaryti įdubimus ir į juos atsargiai įmušti kiaušinius. Kiaušinius pasūdyti, papipirinti. Keptuvę galima pridengti. Valgyti su duona ir baltų vynu ;)

Pastaba:
- Daržovių troškinį galima praturtinti ir kitomis daržovėmis pvz. papriką, baklažanais ar cukinijomis.

3 Comentários:

zemaite rašė...

man pirma mintis perskaicius pavadinima kilo : o koks idomus blogo "Šaukštu ir šakute" trumpinimas- labai panašus saskambis ;-))

Sparnuotis rašė...

Labai įdomus, netikėtas patiekalas, kažkuo primena indiškas tradicijas - kiaušinių kari. Reikės išmėginti pusryčiams!

Dautartė rašė...

Zemaite, o aš apie tai ir nepagalvojau... tikrai tiktų :D

Patiekalas tikrai skanus, jau net pagaminau šiek tiek stiklainiukų su pomidorų padažu šakšukai – žiemą bus kaip tik greitiems pusryčiams :)

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų