2009 m. gruodžio 17 d., ketvirtadienis

Žuvies paštetas

Ar jūs mėgstate paštetus? Aš labai. Tai vienas iš mano vaikystės skonių. Todėl niekuomet nepraleidžiu progos paragauti kokį naują arba pagaminti pagal seniai žinoma ir gerai „įvaldytą“ receptą.
Šį kartą bandysiu Jūs gundyti mano mamos žuvies paštetu. Jau ilgus metus šis patiekalas kiekvienais metais yra ant mūsų Kūčių ir Kalėdų stalo bei dažnai būna ir per kitas šventės. Be to gana dažnai ji gaminu, kai „po ranką“ patenka daugiau žuvies. Šis paštetas yra labai universalus – jį galima valgyti karštą ir šaltą (ant skirtingų salotų mišinio arba tiesiog ant duonos kaip sumuštinį), galima užšaldyti (galima iškepti anksčiau, o prieš šventes tik atšaldyti), galima apvolioti kiaušinyje ir džiūvėsėliuose ir pakepinti, kaip greitus kotletukus. Galimybių begalė. Receptas yra vaikiškai paprastas ir labai greitas (ypač jei imsime žuvies filė), o skonis... Skonis labai švelnus ir patinka net tiems, kurie nekenčia žuvies ;)


Nuotraukoje paštetas yra kiek „dėmėtas“, nes šį kartą tai buvo skirtingų žuvų paštetas – šiek tiek lašišos likučių, šiek tiek menkės. Jei darysite vien tik iš baltos žuvies (pvz. menkės), paštetas bus daug gražesnis.

Žuvies paštetui paruošti reikės (proporcijos labai apytikslės):

1 – 1,3 kg žuvies filė
apie 100 g „vakarykščio“ batono
2 kiaušinių (arba 3, jei maži)
apie 200 ml riebios grietinėlės (būtinai riebios, kad paštetas nebūtų sausas)
druskos, juodųjų pipirų
sandarios kekso formos 23x11 cm

Batoną užpilti grietinėlę ir palikti, kad suminkštėtų. Iš žuvies pašalinti visus kaulus. Visus ingredientus sudėti į virtuvinį kombainą ir sumalti iki vientisos masės. Jei neturite kombaino, žuvį ir batoną galima sumalti mėsmale. Masė turi būti kaip labai tiršta grietinė. Jei masė nėra pakankamai skysta, galima įpilti daugiau grietinėlės. Masę dėti į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais apibarstytą formą. Ant viršaus galima padėti šiek tiek šviesto, bet tai nebūtina. Formą reikia uždengti aliuminio folija. Kepti su vandeniu* apie 1 val. 180C temperatūroje.

Pastabos ir rekomendacijos:
- dažniausiai šiam paštetui naudoju ledjūrio menkę, paprastą menkę ar baltąjį plačiakaktį, mama gamina ir iš heko. Manau, kad skanus paštetas gali gautis ir tokių pigių žuvų, kaip karšiai, tik kaip iš jų pašalinti tuos visus kaulus? Gal žinote?
- paštetą galima praturtinti skirtingais priedais pvz. žaliais žirneliais ar morkų kubeliais, nors man skaniausias yra bazinis variantas „be nieko“;
- vietoj grietinėlės galima paimti šviežių, nesūdytų lašinių, nors aš labiau mėgstu su grietinėlę;
- galima paskaninti malta citrininų žievele ar kitais mėgstamais žuvies prieskoniais, nors mano manymu neverta ;)

* Kepimas su vandeniu – forma su paštetu įstatoma į kitą didesnę formą, į kurią yra pilamas vanduo – maždaug iki pusės formos su paštetu aukščio, ir visa konstrukcija yra statoma į karštą orkaitę. Jei kepimo metu vanduo išgaruoja, reikia įpilti daugiau.

12 Comentários:

Anonimiškas rašė...

Kaip noriu tokio pašteto!!! Būtinai darysiu (tikiuosi spėsiu ir Kūčioms)... Ir tavo Torūnės meduolį taip pat kepsiu...
Rasa

Forelle rašė...

Labai geras receptas, ačiū tau už jį, pagaliau turim dar vieną patiekalą iš žuvies, kurį valgo visa šeima, o ne aš viena :) Jau gaminau du kartus, abu kartus iš menkės, tai jis toks baltas baltas, antrą kartą įdėjau virtų brokolių, tai supjausčius labai gražiai atrodė.
Kalėdoms gal ir vėl pagaminsiu, o per Kūčias mes nevalgom pieno produktų, kiaušinių

Dautartė rašė...

Rasa, tikrai rekomenduoju - darbo mažai, o rezultatas labai geras. Meduolį gali apipilti šokoladu arba glajumi ir papuošti pvz. apelsinų cukatais, bus gražesnis, nei tas mano plikas.

Skirmante, baisiai džiaugiuosi, kad paštetas patinka šeimynai :) Iš menkės ir brokolių turi būti labai gražus.
Įdomu, mes per Kūčias tik mėsos nevalgome, apie tai, kad negalima kiaušinių ir pieno produktų, niekada neteko girdėti. Čia Kaune tokios tradicijos ar Jūsų šeimoje?

Forelle rašė...

Pagal senas tradicijas negalima per visą Adventą valgyti nieko iš mėsos, pieno produktų ir kiaušinių, bet žuvis leidžiama. Dabar jau mačiau, kad pakeista ir draudžiama valgyti tik mėsą, bet mes laikomės senųjų tradicijų ir dažnai gaminam tokius patiekalus, kuriuos gamino ir mūsų močiutės. Čia tikrai ne Kauno tradicija, nes aš kaunietė tik 10 metų :)

Dautartė rašė...

Apie mėsos nevalgymą per visą Adventą girdėjau, kažkada močiutė pasakojo, bet mūsų šeimoje niekada to niekas nesilaikydavo, nes tai jau nebuvo būtina t.y. tik penktadienis buvo bemėsė diena. Pieno produktams ar kiaušiniams niekada jokio apribojimo nebuvo (man tai asocijuojasi su pravoslavų griežtais pasninkais). Apie žuvį žinau, beje senais laikais bebras buvo paskelbtas žuvimi, todėl bebriena nėra mėsa ;) Kūčių dieną pagal tradiciją beveik nieko nevalgome iki vakarienės, nors tai ir nėra būtina (juk nei Pelenų trečiadienis, nei Didysis Penktadienis). Kas liečia mėsą, tai jau prieš kelerius metus (2006 m., jei neklystu) oficialiai buvo leista valgyti mėsą per Kūčias, bet užtat kiekvieną penktadienį (net ir paprastą) negalima mėsos (irgi prieš kelerius metus įvedė). Be to kituose šalyse tradiciniai Kūčių valgiai – tai pvz. kepta žąsis (čia turbūt Italijoje, reikia Egles paklausti) :)

Forelle rašė...

"Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) įstatymas. Nuo mėsiškų valgių turi būti susilaikoma visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmės diena), Pelenų trečiadienį ir, pagal seną Lietuvos tradiciją, – Kūčių dieną." Cituota iš http://lvk.lcn.lt/naujienos/,91

Danijoje irgi per Kūčias kepa žąsį ar antį. Bet kiekvieno šaly, skirtingi papročiai. Aš stengiuosi palaikyti savas šeimos tradicijas, juk tikrai yra ką valgyti be mėsos, pieno prokduktų ir kiaušinių

Anonimiškas rašė...

Mes taip pat per Kūčias nevalgome jokių pieno produktų ir kiaušinių. Dar mano mama pusryčiam ruošia grybų ir žuvies salotas su aliejumi. Pietums būna pasninko barščiai su džiovintais grybais... Salotos kūčioms tik su aliejumi darom...
O ar būtini ruginiai miltai meduoliui? Labai turiu daug kvietinių rupių...
Rasa

Anonimiškas rašė...

Kepiau meduolį. Vieną atidėjau dovanų, o kito pusę iš karto suvalgėm, nes šeimyna užprotestavo, kad aš juos kankinu įvairiais kvapais, o valgyti neduodu... Labai skanu!!! Ačiū už receptą.
Rasa

Dautartė rašė...

Rasa, labia džiaugiuosi, kad patiko :)

Anonimiškas rašė...

Kaip gali butio ant kuciu stalo jei gaminamas su riegia grietinele.

Anonimiškas rašė...

Labai labai skanu. Primena įdarytą žuvį, kurią aš dievinu, bet gaminti nemoku. Ačiū už receptą.

Unknown rašė...

Kaip išimti kaulus pvz iš Karšio ir kitu žuvų. Reikia užvirinti vandenį ir į verdanti vandenį įdėti karši palaukti kol vėl pradės virti ir pavirti 2-3 min.(priklauso nuo žuvies dydžio) po to kaulai lengvai išsiima, o smulkus kauliukai suminkštėja.

Apie mane

Mano nuotrauka
Slow food, slow life :)

Mano svečiai


Padidinti

Sekėjai

Šiek tiek statistikos


online counter online counter

Šaukštu ir šakute... © 2008. Pakeistas Dicas Blogger šablonas.

Į viršų